Η λύση για την ονομασία των Σκοπίων θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη χρονική συγκυρία, ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, σε μία παρέμβαση υψηλότατων τόνων, ότι το ευαίσθητο ζήτημα των Σκοπίων εξελίσσεται με εθνικά επικίνδυνο τρόπο, ενώ κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι υπονομεύει ουσιαστικά τη λύση του προβλήματος με τη γείτονα χώρα, καθώς αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον το οποίο αδυνατεί να υπηρετήσει.

«Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση, χωρίς προηγουμένως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία θέση. Το έκανε από πρόθεση, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κ. Καμμένο. Βεβαίως, ο κ. Καμμένος άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα, είτε για φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε τη Βουλή, ούτε το λαό. Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης. Δεν επιχείρησε ποτέ να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο, για να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Δεν ένωσε το λαό, γιατί δεν ενδιαφέρεται για τις ευαισθησίες του. Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί πρώτα να την παγιδεύσει και στη συνέχεια να τη συκοφαντήσει», τόνισε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το 2008, σε μία κρίσιμη συγκυρία και με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγουμένη λύση του ζητήματος του ονόματος. Πού ήταν αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτά έλεγαν οι ΣΥΡΙΖαιοι το 2008. Αυτοί θα διαπραγματευτούν σήμερα; Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον διαπραγματευτικό μας αγώνα. Χάρη στην απόφαση του Βουκουρεστίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματεύεται σήμερα σε πολύ καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες. Αυτή είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου, την οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εσωτερικά διχασμένη και κοινωνικά έκθετη, η κυβέρνηση σπεύδει να συκοφαντήσει ως “εθνικιστή” όποιον διαφωνεί μαζί της, ενώ αδυνατεί να συντονιστεί με το λαϊκό αίσθημα. Όλοι οι Έλληνες είμαστε πατριώτες. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν εκφράζει τον Ελληνικό λαό και οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται. Έτσι φτάσαμε στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες αντιδρούν, γιατί δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν. Γιατί δε δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Όσο για την κυβέρνηση, αντί να δείξει σοβαρότητα, ζαλισμένη από μία διαδήλωση που δεν περίμενε, πήγε να απαξιώσει όσους συμμετείχαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που εκφράστηκε εκεί δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή κάποιοι να τους χαρακτηρίζουν έτσι», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε, με την παρέμβασή του, πως η κυβέρνηση θα πορευτεί μόνη το δρόμο που επέλεξε να περπατήσει στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. «Δεν πρόκειται να δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δε θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει πως ζητά λύση πραγματική και όχι πλασματική. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα είναι πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Δε θα συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης. Εμείς συνένοχοι σε μία ιστορία που όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους δε θα γίνουμε», ήταν το μήνυμά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρωθυπουργό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.