Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο και όχι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης για «την δύναμη του ράσου» και την επιρροή που έχει πάνω στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κυβερνητικού του εταίρου. Στην προσπάθεια να πειστεί η Εκκλησία να αποτρέψει τους ιερείς στην Ελλάδα από το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη για το Μακεδονία στα Σκόπια, «συμβάλει» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε συνάντηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια μέρα μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστική ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, το βράδυ της Τετάρτης. Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να μείνει μυστικό. Η απόφαση αυτή τηρήθηκε όμως μόνο από την μία πλευρά καθώς το Μαξίμου, την ώρα που ο Πρωθυπουργός έφτανε στην Αρχιεπισκοπή άρχισε τις διαρροές στους διαπιστευμένους συντάκτες.

Η συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα μπορεί να ήταν σχετικά σύντομη σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή καθώς κράτησε περίπου μία ώρα, αλλά ήταν απόλυτα συντονισμένη. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του τετ α τετ, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Στόχος της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν να πέσουν οι τόνοι με την Εκκλησία προκειμένου, ο Αρχιεπίσκοπος από την μία πλευρά να εκφράσει την διαφωνία του για το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, αλλά παράλληλα να επαναλάβει την αντίρρησή του για τα συλλαλητήρια, τα οποία φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου θα καμφθούν οι αντιδράσεις και θα αποτρέψει Ιεράρχες και πιστούς να πάρουν μέρος στην λαοσύναξη της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε τα μηνύματα που έρχονται από την Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τους κυβερνητικούς φόβους, καθώς εκτιμούν πως μια ογκώδη συγκέντρωση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Η εκκλησία έχει κομβικό ρόλο στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και ήδη αρκετοί Μητροπολίτες από την Μακεδονία έχουν δηλώσει πως θα πάρουν μέρος στην συγκέντρωση της Κυριακής, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ναυλώνουν ακόμα και πούλμαν.

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο και όχι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης για την δύναμη του ράσου και την επιρροή που έχει πάνω στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επίσκεψη του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου πριν από μερικές ημέρες στην Αρχιεπισκοπή και η ταύτιση απόψεων που είχε με τον κ. Ιερώνυμο. Παράλληλα έχει με το μέρος της και την ΝΔ η οποία έσπευσε να επιτεθεί στην κυβέρνηση όταν ο Νίκος Κοτζιάς ταύτισε τον Αρχιεπίσκοπο με την Χρυσή Αυγή, επειδή εξέφρασε την αντίρρησή του με το Μακεδονία στα Σκόπια. Όλα τα παραπάνω ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δει τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ δεν έχει ενημερώσει ακόμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

«Έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις» καθώς ο Πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.