Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων ζητά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», στο οποίο εκφράζεται με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την παράδοση της ιστορίας της χώρας. Πλην όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να συμμετέχει στην κυβέρνηση που παραδίδει το Μακεδονία στα Σκόπια.

«Ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό», αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μεταξύ άλλων στο άρθρο, επισημαίνοντας ότι «συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».

Η θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων δημιουργεί νέα δεδομένα, σε μία χρονική στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τη FYROM για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό κράτος.

Επί του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η τοποθέτηση του κ. Καμμένου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι προϊόν συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαμετρικά αντίθετη άποψη με τον Πάνο Καμμένο έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί» είπε ο κ. Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1. Παρά την τοποθέτηση του υπουργού των Εξωτερικών, η πλειονότητα της κοινής γνώμης φαίνεται να μην συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για εξεύρεση σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.