Μετέωρη παραμένει η Ελλάδα, όπως εκτιμά σε δημοσίευμα του το Γερμανικό περιοδικό Focus, επισημαίνοντας το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις ευρώ εκπνέει τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα βασίζεται στα χρήματα της ΕΕ, τα οποία εκταμιεύονται με την προϋπόθεση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.

Ωστόσο σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης η Ελλάδα υστερεί πολύ στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της υποσχέσεων αναφέρει το Focus επικαλούμενο δημοσίευμα του Spiegel, βάσει του οποίου από τα 110 λεγόμενα επείγοντα μέτρα, στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μόνο 51 υιοθετήθηκαν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση προόδου για την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, που προετοίμασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Τα υπόλοιπα 59 μέτρα πρέπει να θεωρηθούν εκκρεμή, οι Ελληνικές αρχές δεν τα έχουν ακόμη εφαρμόσει πλήρως» αναφέρεται στην έκθεση, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τμήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα βασίζεται από το 2010 στα προγράμματα διάσωσης των διεθνών δανειστών της. Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της έλαβε από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πάνω από 221 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017. Καλείται ως αντιστάθμισμα να υλοποιήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές απαιτήσεις των πιστωτών για να λαμβάνει τις δόσεις» επισημαίνει το Focus.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, η Ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Οι δανειστές είχαν εξαρτήσει την εκταμίευση των επόμενων πόρων από την Ελλάδα με την εκπλήρωση δεκάδων δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μεταρρυθμίσεων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την ελευθέρωση του ενεργειακού τομέα, επισημαίνει το Γερμανικό περιοδικό. Όπως σημειώνει το Focus τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως το εκλογικό σώμα, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.