Την ήδη τεταμένη κατάσταση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας έρχεται να επιδεινώσει η επιστολή που έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για την άρνηση της Ιεράς Συνόδου και του ιδίου να αποδεχθούν τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Ο Πρωθυπουργός, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι στην απαντητική επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:

Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την εκκλησιαστική πτυχή στην υπόθεση του ονοματολογικού, με τη δέουσα προσοχή ωστόσο, υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση και οι ρόλοι Εκκλησίας -Πολιτείας είναι διακριτοί.

Στόχος μας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας είναι «η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία» ενώ ζήτησε: «Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».

Την ίδια στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συνάντηση των ΥΠΕΞ. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». «Οι Υπουργοί» προσθέτει η ανακοίνωση «εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών [Μatthew Nimmetz], ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.