«Όταν η εύνοια του Erdogan είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι ο τίτλος ιδιαίτερα καυστικού άρθρου για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική κυβέρνηση του περιοδικού Spiegel με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Όπως σημειώνει το Γερμανικό περιοδικό: «Με όλα τα μέσα η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε Τούρκους στρατιωτικούς την παροχή ασύλου. Προφανώς πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους για να κατευναστεί ο Erdogan».

Επί της ουσίας το εκτενέστατο άρθρο υποστηρίζει ότι η Ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις επιταγές της Άγκυρας: «Ο Erdogan βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είναι προδότες και πραξικοπηματίες.

«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την Τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί μαζί της στην υπόθεση. Η Αθήνα χρειάζεται την Άγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο, κυρίως δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί στο Αιγαίο η ηρεμία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του. Πλέον όμως και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής».

Σύμφωνα με το Spiegel η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των Τουρκικών αρχών κατά των «8». «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες», είπε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ξαφνικά, επισημαίνει το Spiegel, η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Erdogan ότι οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία και αυτό παρότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του δικηγορικού κόσμου, οργανώσεων αρωγής, διανοούμενων αλλά και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι οι δικηγόροι των στρατιωτικών εκφράζουν φόβους ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Erdogan. «Εάν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνέπειες στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα μπορούσε να στείλει τους οκτώ πίσω στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ενεργεί με αυτό τον τρόπο μόνο και μόνο για να πει στο τέλος στον Erdogan ότι έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Το παρελθόν όμως έχει δείξει ότι ο Erdogan δεν συμβιβάζεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σχολιάζει το Spiegel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.