Προβάλλοντας μια απαράδεκτη δικαιολογία, το Universität Würzburg της Γερμανίας αρνείται να επιστρέψει κλεμμένη αρχαία κεφαλή Κενταύρου από τον Παρεθνώνα!

Η Ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μια κεφαλή Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του Universität Würzburg στη Γερμανία. Κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει.

Η κεφαλή του Κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν στη μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Η κεφαλή περιήλθε στην κατοχή του Μάρτιν φον Βάγκνερ -ενός Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και συλλέκτη έργων τέχνης- το πρώτο μισό του 19ου αιώνα από μια Ιταλική ιδιωτική συλλογή. Τότε δεν γνώριζε ότι το έργο τέχνης αυτό αποτελούσε μέρος του Παρθενώνα, αλλά ενδεχομένως και αν το γνώριζε να μην άλλαζε τίποτα για τον ίδιο.

Τώρα η Ελληνική κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή του, αλλά όπως δηλώνει καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου: «Λαμβάνουμε τακτικά επιστολές από την Ελβετία. Εκεί έχει την έδρα της μια επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως η απάντηση είναι η ίδια: δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω το έργο»! Το πανεπιστήμιο δικαιολογεί την άρνησή του λέγοντας ότι η κεφαλή του Κενταύρου ήταν κληροδότημα του Μάρτιν φον Βάγκνερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί αλλού! Μάλιστα τονίζει ότι το σχετικό έγγραφο με την απαίτηση του φον Βάγκνερ, που χρονολογείται από το 1858, βρίσκεται στο αρχείο του πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι είναι κλεμμένο αρχαίο αντικείμενο και μάλιστα από την μετώπη του Παρθενώνα φυσικά δεν έχει καμία σημασία για το εν λόγω Γερμανικό Πανεπιστήμιο, που είναι βέβαιο ότι ανάλογο ήθος «διδάσκει» και στους φοιτητές του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.