Κάθε άλλο παρά εύκολο αποδεικνύεται για την κυβέρνηση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο σπεύδει να επιλύσει «για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα» !

Η κυβέρνηση που έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι πρόθεσή της είναι να λυθεί το θέμα μέσα στο έτος, με σύνθετη ονομασία, βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος διαμηνύει πως διαφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία» ενώ στην ίδια γραμμή τάσσεται και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως διευκρίνισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε υπό άκρα μυστικότητα με τον σκοπιανό ομόλογό του στο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη. Γεγονός που έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Πέλλα όπου περιόδευσε, να καλέσει την κυβέρνηση «να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία». Επανέλαβε δε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να «ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον Ελληνικό όρο Μακεδονία. Υπάρχουν Σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος χθες στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Επισήμανε ότι η μόνη ελπίδα για την γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης που δεν θα πληγώνει τη Ελλάδα.

Νωρίτερα βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωνε επίσης ότι το κόμμα θα συμμετάσχει και στα συλλαλητήρια. «Ξεκάθαρα λέμε, ότι ο όρος Μακεδονία σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου κι αν μεταφράζεται, είτε σε σύνθετη ονομασία είτε ως γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν θέλουμε να υπάρχει», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης.

Ερωτηθείς αν θα πάρει μέρος στα συλλαλητήρια για το ζήτημα των Σκοπίων ο κ. Κατσίκης απάντησε: «Θα πάρουμε μέρος στα συλλαλητήρια, θα είστε Θεσσαλονίκη και θα μας δείτε. Θα είναι εκεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, στελέχη και θα προσπαθήσω να ανέβω κι εγώ». Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας για το θέμα είπε: «Ο κ. Ιερώνυμος, τον οποίο τιμούμε, έκανε μία προσωπική δήλωση αναφορικά με τα συλλαλητήρια, δεν σημαίνει όμως ότι όλη η Εκκλησία συμφωνεί και δεν θα συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. Περιμένετε και θα δείτε…».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.