Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αλλάξει το καθεστώς που είχε επιλέξει ως τώρα για τη διαχείριση του γουάν, προχωρώντας στην κατάργηση ενός στοιχείου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν τις υποβολές τους στο ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς του νομίσματος, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είπε πρόσφατα σε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα που συμβάλλουν στο επιτόκιο αναφοράς, να προσαρμόσουν τη χρήση του «αντικυκλικού παράγοντα» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στον μηχανισμό που καθορίζει την τιμή του, ανέφερε μια πηγή που ζήτησε να μην προσδιοριστεί, καθώς οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές. Είπε επίσης ότι η αλλαγή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Το γουάν, το οποίο έπεσε, επιτρέπεται να μετακινηθεί το πολύ κατά 2% εκατέρωθεν της καθορισμένης τιμής του.

Η Κίνα εισήγαγε τον αντικυκλικό παράγοντα πέρυσι σε μια προσπάθεια να μειώσει τη μεταβλητότητα του γουάν, το οποίο είχε εξασθενήσει για τρία χρόνια, προκαλώντας την εισαγωγή ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι έδινε στην PBOC μεγαλύτερο έλεγχο του νομίσματος, αλλά υπονόμευσε τις προηγούμενες προσπάθειες για να καταστεί το γουάν πιο προσβάσιμο και καθοδηγούμενο από την αγορά. Ο μεγαλύτερος έλεγχος για τον καθορισμό – μαζί με μια σταθερή οικονομία και μια υποχώρηση στο δολάριο – βοήθησαν ώστε να γίνει ένα ράλι στο γουάν στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

   Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.