Το σουβλάκι μπορεί να κατηγορείται ως «πρόχειρο φαγητό», ωστόσο ένα και μόνο ένα σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα. Αν τα υλικά του μάλιστα είναι πρώτης ποιότητας (λάδι, κρέας) τότε η κατανάλωσή του δεν πρέπει να φοβίζει.

Ένα σουβλάκι μπορεί να έχει από 180 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το αν η πίτα είναι λαδωμένη ή αλάδωτο και το τι περιέχει.

Το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι), οπότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!

bigstock Greek Food Souvlaki With Vege 98115854Όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σως -πλούσιες πηγές λιπαρών- αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μιλάμε για μια διατροφική βόμβα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σουβλάκι είναι το λάδι που χρησιμοποιείται, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο είναι μία από τις συνηθέστερες επιλογές και περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα -δηλαδή «κακά»- λιπαρά.

Σε 15 γραμμάρια λίπους -δηλαδή μία κουταλιά λάδι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες και η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες σως και πατάτας αυξάνουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές.

   Πηγή: onmed.gr   

 

Leave a Reply