Περίπου 40 ξενοδοχεία θα αλλάξουν χέρια μέσα στο 2018, αφού βγαίνουν «στο σφυρί» λόγω της υπερχρέωσής τους. Πρόκειται για μικρομεσαίες ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Οι πωλήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ήδη το πρώτο κύμα άρχισε τον Δεκέμβριο με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες αλλά και κάποιους ιδιώτες προμηθευτές και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με πηγές των τραπεζών αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα 3 δις ευρώ, σε σύνολο χορηγήσεων ύψους περίπου 8 δις ευρώ σε όλο τον τουριστικό τομέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν επτά μονάδες στην Κρήτη, έξι στη Ρόδο και την Κω, έξι σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Σκιάθο, μία στη Χαλκιδική και περίπου άλλες 20 σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κοινό χαρακτηριστικό των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων που βγαίνουν «στο σφυρί» το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είναι ο υψηλός και μη εξυπηρετούμενος δανεισμός σε σχέση με το μέγεθος των ίδιων μονάδων, καθώς και το ότι τα πιο πολλά ξενοδοχεία είναι φορτωμένα με υποθήκες που ήδη έχουν προσημειωθεί.

Οι πλειστηριασμοί θα λάβουν χώρα είτε μέσω των κατά τόπους ειρηνοδικείων είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών.

Τα «κόκκινα δάνεια» των Ελληνικών ξενοδοχείων αρχίζουν να ενδιαφέρουν και πολλά ξένα funds. Άνθρωποι της ξενοδοχειακής αγοράς που μίλησαν στα Νέα, αναφέρουν ότι «το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελληνικών τραπεζών αφορά στα Ελληνικά ξενοδοχεία, για τα οποία το μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2018».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρειάζονται άμεση στήριξη ξεπερνούν τις 300. Τα δύο τρίτα των μη εξυπηρετούμενων ξενοδοχειακών δανείων θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμα εάν ρυθμίζονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και κυρίως οι λίγοι μεγάλοι. Περίπου 20 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εμφανίζονται να έχουν τα μισά «κόκκινα δάνεια» στον χώρο του τουρισμού, συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.