«Το 2018 ίσως είναι η χρονιά που οι Έλληνες κάνουν τελικά τη «στροφή» προς την ανάκαμψη μετά από δεκαετίες σκληρής λιτότητας από την οποία υπέφεραν εκατομμύρια πολίτες», γράφει σε άρθρο της η Βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Αν και εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την αναφορά στην Ελλάδα «αισιόδοξη», υπογραμμίζει η Telegraph, αυτό δεν το συμμερίζονται οι Έλληνες οι οποίοι «κοιτάζουν τη νέα χρονιά με σκεπτικισμό».

Η εφημερίδα σημειώνει πως «αν και οι προβλέψεις των διεθνών δανειστών και της ΤτΕ δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% την ερχόμενη χρονιά και αναμένεται η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για τους Έλληνες». Και το δημοσίευμα συνεχίζει:

«Ανοίγουν οι Έλληνες ούζο και ρετσίνα για να πανηγυρίσουν; Αποτελούν παρελθόν οι πιο μαύρες ημέρες, με φτωχούς συνταξιούχους που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε; Όχι ακριβώς», τονίζει η Telegraph.

Παρατηρεί ωστόσο ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά καλά για τον Ελληνικό τουρισμό, για την αύξηση των εξαγωγών κάποιες εταιρείες κάνουν ξανά προσλήψεις. Την ίδια ώρα όμως οι αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%, αυτή θα γίνει από μία πολύ χαμηλή βάση, καθώς από το 2009 το Ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 30%.

«Μετά από τόσο ισχυρή συρρίκνωση της οικονομίας, ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη. Όταν φτάνεις στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Wolfgang Picoli, ειδικός επί των Ελληνικών θεμάτων στην Teneo Intelligence.

Παρότι ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός- και γίνεται ακόμη περισσότερο- αυτός ο τομέας είναι μία «φούσκα» και μη αντιπροσωπευτικός της υπόλοιπης οικονομίας, επισημαίνει η Telegraph, σημειώνοντας ότι μακριά από τις βίλες και τις ταβέρνες στα νησιά, η Ελληνική οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα. Ως επιχείρημα για αυτό επισημαίνει ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, στο 22%, ενώ το ποσοστό είναι 50% για τα άτομα κάτω των 25 ετών. «Τα ποσοστά πέφτουν, είναι αλήθεια, αλλά πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, με μέσο μισθό μόλις 400 ευρώ. Οι φόροι που αυξήθηκαν ξανά και ξανά είναι τόσο υψηλοί πουτσακίζουν», συνεχίζει η Βρετανική εφημερίδα.

«Η ζωή παραμένει δύσκολη για πολλούς Έλληνες», σημειώνει η Telegraph, προσθέτοντας ότι επιχειρήσεις πασχίζουν να εξασφαλίσουν δάνεια, καθώς οι τράπεζες είναι φορτωμένες με «κόκκινα» δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ. «Οι επιχειρήσεις πλήττονται ακόμη από Βυζαντινή γραφειοκρατία και την αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμιστεί το δικαστικό σύστημα», προσθέτει ακόμη, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο εύκολο είναι να ανοίξουν επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι 67η ανάμεσα σε 190 χώρες.

Όσο για το «εάν είναι εφικτή η ανάπτυξη 2,5%» η Βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως «πιθανόν ναι, αλλά η βασική ερώτηση είναι αν αυτή είναι βιώσιμη, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, όμως κανένας δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και στην περικοπή δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μιλούν για το ίδιο παλιό μείγμα μείωσης φόρων, κίνητρα για τομείς όπως ο τουρισμός και την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραχωρήσει περισσότερα. Η οικονομία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη» καταλήγει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.