Με λιγότερες δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς από τα 6,75 δις ευρώ απορροφήθηκαν στα 6,2 – 6,3 δις για επενδύσεις, όπως παραδέχονται και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. Η απόκλιση αυτή μεταξύ του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στην ουσία στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία και ενισχύει το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποδίδεται δε στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση – ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και στις προσφυγές στη Δικαιοσύνη που παρακωλύουν την υλοποίηση έργων.

Σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, η απόκλιση στην ομαλή υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο σκέλος των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, υπολογίζεται στα 700 εκατ. και οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ΠΔΕ θα κλείσει τελικά στα 6,2 – 6,3 δις/

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος θα κλείσει στα 5 δις ευρώ από αρχική πρόβλεψη για δαπάνες 5,7 δις ευρώ, ενώ αυξημένο στο 1,3 δις θα κλείσει το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (οι δαπάνες που γίνονται αμιγώς από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς συγχρηματοδότηση από την ΕΕ).

Η απόκλιση στις δαπάνες για το ΠΔΕ αποτυπώνεται ήδη στα επίσημα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με τη λήξη του 2017.

Σημειώνεται ότι και το 2016 το ΠΔΕ ήταν μειωμένο κατά περίπου 460 εκατ. ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.