Πριν από τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκε η πρώτη μορφή ζωής στον πλανήτη μας, όπως προκύπτει από την εξέταση των αρχαιότερων απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν ποτέ στη Γη – και συγκεκριμένα σε ένα κομμάτι πέτρας στη δυτική Αυστραλία.

Ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα μικροσκοπικά απολιθώματα -απολιθωμένα μικρόβια, όπως πιστεύεται, που μοιάζουν με νήματα – είναι η αρχαιότερη άμεση απόδειξη ζωής στη Γη.

Τα αόρατα διά γυμνού οφθαλμού απολιθώματα ήταν γνωστά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά η επιστημονική κοινότητα ήταν διχασμένη, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν απλώς ασυνήθιστα σχήματα μέσα στην πέτρα κι όχι απόδειξη ζωής.

Αλλά η έρευνα παλαιοβιολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και των συνεργατών του απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.

Ο Αμερικανός καθηγητής ανέπτυξε μετά από δέκα χρόνια κοπιαστικής εργασίας μια τεχνική ανάλυσης των μικροσκοπικών αυτών απολιθωμάτων και στην μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, περιγράφει ένδεκα διαφορετικούς τύπους μικροβίων που βρέθηκαν στην πέτρα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν προ πολλού εξαφανιστεί, ενώ άλλα μοιάζουν με κάποια που υπάρχουν και σήμερα.

Η ποικιλία των μικροβίων δείχνει ότι στην αρχαία Γη υπήρχε ένα περίπλοκο μικροσκοπικό οικοσύστημα, που περιλάμβανε είδη που δημιουργούσαν ενέργεια από το ηλιακό φως, όπως τα σύγχρονα φυτά και άλλα που παρήγαγαν ή κατανάλωναν μεθάνιο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν υπήρχε μια τέτοια ποικιλία πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, τότε η ζωή στη Γη θα πρέπει να εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.