«τὰ ἀρχαῖα παρῆλθεν, ἰδοὺ γέγονε καινὰ τὰ πάντα»

Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος για το πρώτο μας προγραμματικό Συνέδριο, υπό την αρχηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που γίνεται σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς για την Πατρίδα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τόσο μεγάλη η κρίση, που δεν μπορεί κανείς μας να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από ένα εντελώς καινούργιο ξεκίνημα. Καταντήσαμε η εικόνα των Εξαρχείων να είναι αντιπροσωπευτική της σημερινής Ελλάδας: Παρανομία, γκρεμίσματα, ένα δύσοσμο και βαθύ τέλμα παρακμής. Το μόνο μέσο να βγούμε από αυτό είναι η καταφυγή σε μια ανανεωμένη κλίμακα ηθικών αξιών. Αυτό ήταν ένα από πρώτα σαλπίσματα του Κυριάκου, που το επανέλαβε πριν δύο μήνες η ΟΝΝΕΔ σε ειδικό συνέδριο.

Προσοχή όμως: Ιδού γέγονε καινά τα πάντα. Όχι «και λίγο ηθική, και λίγο ανακαίνιση, και λίγο αλατοπίπερο». Η πορεία προς την νίκη δεν στρώνεται με δήθεν ρεαλιστικούς συμβιβασμούς ή μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν να γκρεμίζουν καθημερινά όλα τα συστήματα και τις κλίμακες αξιών, που συγκροτούν ένα σύγχρονο κράτος: Η επιλογή τους στο Τρίτο Μνημόνιο ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: ΟΧΙ στην εξοικονόμηση δαπανών και τον περιορισμό του αδηφάγου και αναποτελεσματικού κράτους, ΟΧΙ στην άμιλλα, την αριστεία, την αξιολόγηση. ΝΑΙ στο πελατειακό κράτος, στην προώθηση της λαθρεμπορικής διαπλοκής των «δικών τους», στην διάλυση της μεσοαστικής τάξης με τον σφαγιασμό των μικρο-μεσαίων και των συνταξιούχων.

Πέφτει και πάλι βαριά επάνω μας η μοίρα όχι της ανακαίνισης, αλλά της ανακατασκευής και μάλιστα σε νέα θεμέλια. Ποια είναι αυτά; Αυτό είναι αντικείμενο προσεκτικής μελέτης και προγραμματισμού, ο οποίος από ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι σε εξέλιξη. Εγώ μπορώ σήμερα να σας αναφέρω επιγραμματικά μερικά κρίσιμα κεφάλαια:

  • Ένα ριζοσπαστικά νέο φορολογικό σύστημα είναι αναγκαίο, όχι μόνο για να δώσει το απαραίτητο εναρκτήριο λάκτισμα στην οικονομία, αλλά γιατί επηρεάζει τα πάντα. Από την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, μέχρι τη γεννητικότητα, τη χωροταξία, την εκπαίδευση, και την εμπέδωση ενός αισθήματος δικαιοσύνης απέναντι στον πολίτη. Είναι σχιζοφρένεια σε μια χώρα, που μαστίζεται από την ανεργία, να υπερφορολογούμε την εργασία και την μικρο-μεσαία επιχείρηση. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν επιζεί με ανεργία πάνω από 10%.
  • Ένα ελεύθερο, αξιοκρατικό, εξωστρεφές εκπαιδευτικό σύστημα, εκτός από την προφανή συμβολή του στην διαμόρφωση μελλοντικά υπεύθυνων πολιτών, μπορεί άμεσα να αποτελέσει και ένα σοβαρό εξαγωγικό φορέα και κέντρο πολιτισμικής ακτινοβολίας μέσα στην ΕνωμένηΕυρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή.
  • Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος, από το σημερινό τρισάθλιο πλέγμα εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων συμφερόντων, σε μια ελεύθερη, προοδευτική αγορά ενέργειας, με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, μπορεί πράγματι να μας καταστήσει διεθνή ενεργειακό κόμβο, αλλά και να εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια για τον Έλληνα καταναλωτή και επιχειρηματία, όπως είχαμε μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.
  • Η στροφή του τουριστικού μας προϊόντος προς την κατεύθυνση του υψηλής ποιότητας τουρισμού και των εξειδικευμένων μορφών του (πολιτιστικού, θρησκευτικού, περιπατητικού, καταδυτικού και άλλων) αυξάνει τον πολλαπλασιαστή του εισοδήματος και ταυτόχρονα μειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να «γίνουν τα πάντα καινούργια»; Τις διατύπωσε πριν 200 τόσα χρόνια ο εθνικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος και δεν θα σταματήσω ποτέ να τις επαναλαμβάνω. «Η ελευθερία θέλει τόλμην και αρετήν». Σήμερα, το ίδιο απαιτούν κατ’ επέκταση και η δημοκρατία, η οικονομία, η παιδεία και οποιαδήποτε άλλη βασική έκφανση της ανθρώπινης ζωής.   

Αν τολμήσομε ως παράταξη και ως άτομα να αναλάβομε τις ευθύνες μας για τα βαρίδια του παρελθόντος (όπως ο κρατισμός και το ρουσφέτι) και να τραβήξουμε με αποφασιστικότητα τον μοχλό της τόλμης και της αρετής, μπορούμε σύντομα να δούμε και την πατρίδα μας να βγαίνει από το τέλμα της παρακμής και τότε να αναφωνήσουμε, όλοι μαζί:

Ιδού, τα παλιά πέρασαν και έγιναν τα πάντα καινούργια

Αυτό είναι το όραμα που πρέπει να μας καθοδηγεί, μέχρι να πετύχομε την Ανάσταση της Ελλάδας.

.

Γιάννης Παλαιοκρασσάς

Πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Υπουργός, Βουλευτής
Ομιλία στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.