Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο απέριττο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ακριβές σχόλιο, για την επίσκεψη Ερντογάν.

Κατ’ αρχήν ανακύπτει και από τα διαδραματισθέντα κατά την επίσκεψη αμείλικτο το ερώτημα: Ποιος ήταν ο λόγος και ο στόχος αυτής της επίσκεψης, σε σχέση με την Ελληνική εξωτερική πολιτική;

Εκείνο που κουραστικά επαναλαμβανόταν σε όλους τους τόνους στα ρεπορτάζ, αλλά – το πιο σοβαρό – και σε όλες τις προσφωνήσεις, ήταν ότι είχαμε 65 χρόνια να δούμε Πρόεδρο της Τουρκίας στην Ελλάδα. Τον ίδιο τον Ερντογάν όμως, τον είχαμε δει ως Πρωθυπουργό που συγκέντρωνε τότε όλες τις εκτελεστικές εξουσίες μόλις το 2010, χωρίς κανένα θετικό ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτή την φορά όμως δώσαμε εμείς στον Ερντογάν Ελληνική και Ευρωπαϊκή πλατφόρμα, για να θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και να εμφανισθεί ως ισχυρός διεθνής παίκτης-ρυθμιστής, αντίβαρο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Μην ξεχνάμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, ρύθμισε όλα τα σύνορα της Τουρκίας, ακόμα και στην ευαίσθητη περιοχή της Συρίας και του Κουρδικού Ιράκ. Την στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με την ισχυρή Γερμανία βρίσκονται στο ναδίρ, εμείς το παίζομε «φιλαράκια».

Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας, παραχωρώντας μοναδική ευκαιρία στον Ερντογάν να ανοίξει δυο θέματα ταμπού για την Ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 100 χρόνια– την Συνθήκη της Λωζάννης και το μειονοτικό της Θράκης – σε Ελληνική σκηνοθεσία. Κλασσικό αυτογκόλ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που οι συνέπειες είναι δυστυχώς σχεδόν πάντοτε μόνιμες. Για να δούμε, θα έχομε τουλάχιστο ως αντιστάθμισμα κάποια βελτίωση στις παραβιάσεις και στην ένταση στο Αιγαίο ή στην ροή προσφύγων στα νησιά μας;

Για ένα λογικό άνθρωπο, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η μόνη πολιτική, που αντιλαμβάνεται και μπορεί να παράγει ο Πρωθυπουργός, είναι η πολιτική εσωκομματικών και ενδο-κυβερνητικών ισορροπιών και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, όποτε βρίσκεται «στα στενά».  Με αυτή την έννοια λέτε η επίσκεψη Ερντογάν να ήταν το αποπροσανατολιστικό επιδόρπιο, που στόχο είχε να καλύψει την επαίσχυντη υπόθεση της παράνομης πώλησης βλημάτων και βομβών μέσω του γνωστού μεσάζοντος Παπαδόπουλου στην Σαουδική Αραβία; Τι Λωζάννη τι Καμμένος; Αυτό  όμως παραπάει ακόμα και για τον Τσίπρα.

 Από τον Μάξιμο                                                          9 Δεκεμβρίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.