Από το 1948 οπότε και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ κατέλαβε από τους Παλαιστινίους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), αναφέρει το κέντρο γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor σε ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο (1993), ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δυο πλευρών.

Αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και συνεπώς αποδεχόμενος την Ισραηλινή κατοχή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία επιθυμούν ως μελλοντική πρωτεύουσά τους οι Παλαιστίνιοι, ο Πρόεδρος Trump έθεσε σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προτού καν ξεκινήσουν. Όπως προβλέπει το Stratfor, πέραν των διπλωματικών αντιδράσεων, οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδυναμώνοντας ή σπάζοντας τους δεσμούς με οποιονδήποτε τρόπο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Trump θα αποξενώσει βασικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των μουσουλμανικών χωρών όχι μόνο καταδίκασε την απόφαση της Αμερικανικής προεδρίας αλλά προειδοποιεί για ευρύτερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Trump ενδέχεται να διαταράξει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Τον περασμένο μήνα το Ριάντ δήλωσε ότι για την αποκατάσταση των προβληματικών του σχέσεων του με το Ισραήλ θα πρέπει να αναγνωριστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα. Δεν είναι σαφές λοιπόν, πώς η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου θα συμβιβαστεί με το Ριάντ. Ήδη ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι η απόφαση θα προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο βήμα».

Όπως καταλήγει το Stratfor, η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των μεγάλων Aραβικών δυνάμεων – στις οποίες βασίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες – θα υποστεί σημαντική αναθεώρηση. Αυτό αναπόφευκτα θα έχει τεράστιες συνέπειες για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.