Σε παλιές τους διαμάχες αναφέρθηκαν Ελλάδα και Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Tayyip Erdogan στην Αθήνα -την πρώτη που πραγματοποίησε Τούρκος αρχηγός κράτους εδώ και 65 χρόνια- ο οποίος εξέθεσε γρήγορα τα μακροχρόνια ιστορικά παράπονα, αναφέρει το Reuters.

Αμήχανοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και «στα μαχαίρια» για μια σειρά από ζητήματα που εκτείνονται από το Κυπριακό έως τον εναέριο χώρο, έβαλαν στην άκρη τις διπλωματικές αβρότητες μετά τις πρόωρες δηλώσεις του Tayyip Erdogan σε Ελληνικό μέσο πως η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση.

Σε μία ασυνήθιστα ωμή ανταλλαγή κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε τροποποίηση της Συνθήκης, ενώ ο βλοσυρός Tayyip Erdogan, καθισμένος δίπλα του, είπε πως υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που απαιτούν σαφήνεια.

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, καθώς Τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Tayyip Erdogan απομακρύνθηκαν από Ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Ο πιλότος του Τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε τη συνοδεία Ελληνικών αεροσκαφών, ανέφεραν Ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.