Οι πρωτοφανείς προκλήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι οποίες σημειώθηκαν χθες, έχουν υπεύθυνους κατ’ αρχήν την κυβέρνηση και σε ρόλο «συνοδοιπόρου» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρίως για τον τρόπο που οργανώθηκε η επίσκεψη Erdogan, προφανώς χωρίς καμιά συζήτηση και καμιά συνεννόηση.

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ.Τσίπρα αργότερα, στην κοινή συνέντευξη του με τον κ.Erdogan, να «σώσει την κατάσταση», θέτοντας όλα τα ζητήματα των αλλεπάλληλων προκλήσεων από την πλευρά της γειτονικής χώρας, δεν αλλάζει το γεγονός της «αβάσταχτης ελαφρότητας» που καθορίζει τις πράξεις της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

«Θερμό» επεισόδιο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έλαβε χώρα ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Tayyip Erdogan, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής. Η κατ ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών μεταβλήθηκε σε ένα πρωτοφανές μανιφέστο ανάδειξης των μονομερών Τουρκικών διεκδικήσεων, με τον Έλληνα Πρόεδρο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής.

Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», ο Tayyip Erdogan ξεδίπλωσε όλο το πακέτο της Τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα, σε έναν διάλογο με τον Προκόπη Παυλόπουλο που οριακά έλαβε τον χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης.

Δείχνοντας σαν να έχει βγει εκτός εαυτού, ευρισκόμενος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και σε live σύνδεση με τα Ελληνικά κανάλια, ο σουλτάνος Erdogan ζήτησε επιτακτικά να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτήρισε Τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ζήτησε αμοιβαιότητα στο θέμα της εκλογής μουφτή, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα επιτρέπει την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο και αυτοδιαφημίστηκε ότι παραχώρησε την Τουρκική ιθαγένεια σε Ιεράρχες. Κατήγγειλε την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης και απαίτησε να αυτοχαρακτηρίζεται σαν Τουρκική η μειονότητα της Θράκης και ζήτησε να βρεθεί βιώσιμη λύση και στα θέματα του Αιγαίου.

Μετά το φιάσκο από την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση, ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη για να πει στον κ. Erdogan τα εξής: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Έχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».

Παρά την εμφανή προσπάθεια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναδιπλωθεί σχεδόν απολογούμενος που νωρίτερα είχε πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση ή αναθεώρηση, ο Tayyip Erdogan δεν σταμάτησε την επέλασή του…

«Εγώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα από τον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα επειδή τα θέσατε εσείς. Αν δεν κάνατε αναφορά εγώ αυτά θα τα συζητούσα με τον κ. Τσίπρα, όπως και να συμβαίνει όμως τα συζητήσαμε».

Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι ανέπτυξε το μανιφέστο του επειδή αυτός έθεσε θέμα Λωζάνης στη δημόσια συζήτησή τους. Χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά «το θέμα της προστασίας των ομοεθνών μας στη δυτική Θράκη ως ύψιστης προτεραιότητας για εμάς», ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θράκη είπε ότι «επιθύμησα να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη Δυτική Θράκη δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, γράφτηκαν συνθήματα, βέβαια σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη μετά από 65 χρόνια και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο».

Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους από όσα έγιναν νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο και με πολύ μεγαλύτερη προσοχή πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan και τον Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε αναλυτικά όλα όσα είχε πει νωρίτερα, από την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης και την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέχρι τα «δυσεπίλυτα» -όπως τα χαρακτήρισε- θέματα που αφορούν στο Αιγαίο. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι θεμέλιος λίθος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ απάντησε για όλα τα θέματα που ετέθησαν, επισημαίνοντας όλες τις Τουρκικές προκλήσεις.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.