Οι συνέπειες των νόμων που ψηφίσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. αλλά κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους. Η αντινομία του ψηφίζουμε εύκολα τους νόμους αλλά την ώρα της εφαρμογής τους «ξορκίζουμε» με κάθε δυνατή δικαιολογία, κυριαρχεί στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ξανά) τα τελευταία 24ωρα υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων που πληθαίνουν.

Τον χορό, των κατόπιν εορτής διαφωνούντων, σύρει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος διεκδικεί να γίνει η «φωνή» της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο κόμμα, όσο πιστεύει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χάνει πόντους ως ο …καλύτερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών! Με αλλεπάλληλες παρουσίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ο Νίκος Φίλης – εκτός από τα καρφιά στον Τσακαλώτο – διατύπωσε ενστάσεις και υποδείξεις στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ και των πλειστηριασμών, ενώ «υπέσκαψε» ελαφρώς και το αφήγημα του Μαξίμου για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Αν και οι ενστάσεις Φίλη για τη συμφωνία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ κινήθηκαν στο παλιό moto «η συμφωνία επιβάλλεται δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση», οι αναφορές του στους πλειστηριασμούς και σε όσα επίκεινται προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου.

Ο πρώην υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και «να μην περάσουν όλα τα σπίτια σε funds από την πρώτη Ιανουαρίου». Και το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε μια προειδοποιητική απαντητική βολή από τον Δημήτρη Τζανακόπουλος στο briefing. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά θύμισε με νόημα ότι ο κ. Φίλης γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο διότι και εκείνος το ψήφισε.

O κ. Τζανακόπουλος άδειασε όμως τον κ. Φίλη και σε σχέση με την πρόταση του για εθνική πρωτοβουλία προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία για πλεονάσματα 3,5% που «μας κόβει τα πόδια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο κ. Φίλης κρούει σε ανοιχτές θύρες γιατί η κυβέρνηση παρότι κατάφερε να βελτιώσει τη χρονική διάρκεια της διατήρησης του 3,5% σε πέντε χρόνια, έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό της.

Την ίδια στιγμή σε μια σειρά από πολιτικές «ακροβασίες» επιδίδονται οι Κυρίτσης και Δρίτσας για τους πλειστηριασμούς

Ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης αποφεύγοντας σοφά κρίσεις για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο προστασίας της λαϊκή περιουσίας είπε ουσιαστικά «ναι» στους πλειστηριασμούς «ναι» και στις αντιδράσεις. «Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι σημείο υγείας της κοινωνίας να υπάρχει, σε μεγάλο βαθμό είναι χρήσιμο», είπε. Ακόμη πιο προχωρημένη ήταν η θέση που είχε εκφράσει μια μέρα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός και μέλος των «53» Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να πάει σε συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών την στιγμή πάντως που διαβεβαίωνε πως τηρήθηκε και τηρείται η «δέσμευση» της κυβέρνησης «κανένα σπίτι δεν θα πάει στα χέρια τραπεζίτη».

Πέραν των πλειστηριασμών, μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν τις συνέπειες που παράγει η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δείχνουν και οι βουλευτές της περιφέρειας όπου εδρεύουν αυτές. Οι τρεις βουλευτές Φλώρινας και Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας,Θέμης Μουμουλίδης και ο Μίμης Δημητριάδης εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πώληση της ΔΕΗ.

Και φυσικά έπονται και άλλα γιατί το επόμενο πεδίο που θα κριθούν οι συνειδήσεις και οι αντοχές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τροπολογία που αλλάζει το πλαίσιο για την κήρυξη των απεργιών. Η απόσυρση της για λόγους τακτικής απλώς μεταθέτει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στους δρόμους και όχι μόνο γιατί και οι δανειστές πιέζουν να τελειώνει με το ζήτημα αυτό.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.