Το Τουρκικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός του κάνει «δωράκια», για να μην χαλάσει η… φιλία.

Ο Tayyip Erdogan σε συνέντευξή που έδωσε στον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και μεταδόθηκε χθες από τον ΣΚΑΪ, δηλώνει για την Συνθήκη της Λωζάννης: «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε.

Παράλληλα, ο κ.Erdogan επανέλαβε το αίτημα για έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών που κατηγορούνται για εμπλοκή στο περυσινό πραξικόπημα. «Μου είχε πει ο κ.Τσίπρας ότι θα εκδίδονταν εντός 15-20 ημερών. Ακόμη είναι στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες, ο Αλέξης Τσίπρας προκαλούσε αίσθηση με τις δηλώσεις του στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφορικά με την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα. «Η θέση μου ήταν πάντα σαφής, οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία με την Τουρκία στην ασφάλεια και τη δικαστική συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο Anadolu τόνισε ότι, «η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ»,. Και κατέληξε: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο κοινότητες και να προετοιμαστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέκρινε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν Μεσογειακό ζήτημα το προσφυγικό. «Αυτό εξυπηρετεί μονάχα την ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εξυπηρετεί την απομάκρυνση χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Σύριους».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.