«Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα», ανέφερε ο επικεφαλής των δανειστών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος είπε ότι οι θεσμοί θα συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές για να καταστεί η συμφωνία εφικτή έως τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup. Εξήγησε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ένα περιθώριο 3 – 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας.

«Τώρα θέλουμε να δούμε δράση», επισήμανε «για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί». Έκανε σαφές ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα και να διενεργούνται σε τακτική βάση. Ως κάποιες από τις σημαντικότερες προτεραιότητες ανέδειξε το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και βέβαια τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εκτίμησε ακόμη ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο, ενώ για την μετά μνημονίου εποχή είπε ότι «οι όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, υπάρχουν απόπειρες εξόδου στις αγορές που ελπίζω να συνεχιστούν και το 2018.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι πρέπει να καταλήξουμε σε «ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις». Έκανε επίσης σαφές ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή και η επόμενη αξιολόγηση των 82 προαπαιτούμενων, πέραν των 110 προαπαιτούμενων τώρα καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ο κ.Costello μίλησε για «πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018». Είπε πως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα. Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018 και πρόσθεσε ότι αν και η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή και ακόμα είναι στην διαδικασία ανόδου από το πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε.

Το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, είπε. Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εισόδου σε έναν ενάρετο κύκλο, γιατί τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονίων, σημείωσε μεταξύ άλλων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.