Κι όμως, το βουνό των θεών, ο Όλυμπος, ψηλώνει! Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Αδαμάντιο Κίλια, «ο Όλυμπος κάθε χρόνο ψηλώνει κατά 1 χιλιοστό και αυτή η άνοδός του είναι ενεργή». Ο κ. Κίλιας πρόσθεσε ακόμη ότι: «Τα αίτια που ψηλώνει ο Όλυμπος παραμένουν άγνωστα, μπορεί να οφείλονται σε ενεργά ρήγματα, σε κάποιον δόμο άλατος ή και σε άλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να ψηλώνει».

Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας πρόσφατα παρουσίασε σε εκδήλωση τις φάσεις της τεκτονικής εξέλιξης του εμβληματικού βουνού, ως «τεκτονικό παράθυρο» της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας που «ξεφύτρωσε» μέσα στην Ευρωπαϊκή, με μια «γρήγορη» γεωλογική ανύψωση, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Όλυμπος έχει «κοιμισμένα ρήγματα», ενώ, όπως ανέφερε τα 2,5 χλμ. ύψος τα πήρε σε 2.000.000 χρόνια. «Ο Όλυμπος έχει ρήγματα και η μεγαλύτερη κίνηση είναι ασεισμική. Δηλαδή, είναι σαν ένα παιδί που ψηλώνει και δεν το καταλαβαίνεις, απλά μια μέρα διαπιστώνεις ότι ψήλωσε» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο όμως δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και 2.000 χρόνια, ενώ το ρήγμα Κολινδρού – Αιγινίου ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μικρούς σεισμούς 3,5 Ρίχτερ. «Θα πρέπει να μελετήσουμε τα ρήγματα αυτά. Ειδικά εκείνο που ξεκινά από τη Βεργίνα, φτάνει στις εκβολές του Αλιάκμονα και ίσως διατρέχει τη θαλάσσια περιοχή γιατί βρίσκεται και κοντά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το βουνό των θεών, όπως αποκαλούν τον Όλυμπο, έχει ύψος 2.917 μ. και είναι το δεύτερο σε ύψος στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.