Θέμα ημερών είναι η έναρξη των πρώτων απολύσεων εργαζομένων στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Έπειτα από την επίμονη άρνηση του ΥΠΕΝ να χορηγήσει άδεια στην Eldorado Gold και την απόφαση της εταιρείας για αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο, η Eldorado ενημέρωσε προ ημερών τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η μείωση προσωπικού. Αρχικά θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός.

Παράλληλα, προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου και στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εργολαβίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ως τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει η συντριπτική πλειοψηφία και των 520 εργαζομένων που απασχολούνται στο εργοτάξιο.

Η ενημέρωση που έχουν τα σωματεία εργαζομένων είναι ότι ως το Μάρτιο θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο, 5 όλα κι όλα άτομα. Όταν κλείσει κάποιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν προκειμένου να παρακολουθούν και να συντηρούν τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, απαραίτητα σε κάθε διακοπή λειτουργίας μεταλλουργικής- εξορυκτικής εγκατάστασης (διευθετήσεις ρεμάτων, γαλαρίες, απάντληση υδάτων από το πρόφραγμα, κ.ο.κ.). Σημειώνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξανανοίξει το εργοτάξιο των Σκουριών. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας της Διαιτησίας, όπου προσέφυγε τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.