Την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για έργο τέχνης, κατάφερα να «πιάσει» σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη, ένας πίνακας 500 ετών, που απεικονίζει τον Χριστό και πιστεύεται πως έχει φιλοτεχνηθεί από τον Leonardo da Vinci,. Το έργο πουλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας είναι γνωστός με την ονομασία Salvator Mundi (Σωτήρας του Κόσμου).

Πρόκειται, όπως σημειώνει το BBC, για την υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί για έργο τέχνης και προκάλεσε ξέσπασμα χειροκροτημάτων στην αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Christies.

Ο Leonardo da Vinci έφυγε από τη ζωή το 1519 και έχουν διασωθεί λιγότεροι από είκοσι πίνακές του, σύμφωνα με το Βρετανικό δίκτυο.

Το εν λόγω έργο πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1505, και είναι ο μόνος πίνακάς του που εκτιμάται πως βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη. Το ποσό εκκίνησης ήταν τα 100 εκατομμύρια και το τελευταίο ποσό που προσφέρθηκε ήταν 400 εκατομμύρια, που μαζί με διάφορα τέλη ανεβάζουν το τελικό στα 450,3 εκατ. δολάρια. Η διαδικασία κράτησε περίπου 20 λεπτά.

Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1958 για μόλις 45 λίρες, σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Τότε πιστευόταν πως αποτελούσε έργο κάποιου θαυμαστή το Leonardo da Vinci, και όχι του ίδιου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.