Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 υπολείπονται κατά 2,8 δις ευρώ από τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου.

Για να κρατήσει τον Προϋπολογισμό εντός στόχου, η κυβέρνηση συνέχισε τη στάση πληρωμών στις δαπάνες του κράτους, οι οποίες υπολείπονται κατά 2,9 δις ευρώ του στόχου, ενώ το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βρίσκεται σχεδόν 1,1 δις κάτω του στόχου.

Είναι δεδομένο ότι μία τόσο μεγάλη υστέρηση εσόδων δεν μπορεί παρά να προέρχεται από την υστέρηση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε κατά την δημοσίευση των οριστικών στοιχείων του προϋπολογισμού, στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσωρινό δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39,268 δις ευρώ, μειωμένα κατά 2,265 δις ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του μνημονίου 2018-2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παραπάνω απόκλιση από το στόχο οφείλεται κυρίως: στις αυξημένες επιστροφές εσόδων, οι οποίες (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4,492 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,964 δις ευρώ έναντι του στόχου (2,528 δις ευρώ) και υπερβαίνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο (3,324 δις ευρώ) κατά 1,168 δις ευρώ ή 35%. Οφείλεται επίσης στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1,027 δις ευρώ), από το μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.