Το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης οδεύει στο τέλος του, αλλά η επιτυχία κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι, αναφέρουν σε εκτενές άρθρο τους για το διαφαινόμενο τέλος των πολυετών Μνημονίων της Ελλάδας, οι Financial Times.

Ειδικότερα, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ τον προσεχή Αύγουστο, θέτοντας έτσι τέλος σε μια δεκαετία κρίσης και επιτήρησης από τους διεθνείς πιστωτές της.

Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, οι κίνδυνοι από το επικείμενο τέλος της κηδεμονίας του μεγαλύτερου κράτους – οφειλέτη τους είναι τεράστιοι, σημειώνουν οι FT. Όπως εξηγούν, από τις μεταρρυθμίσεις του νομικού συστήματος μέχρι και την δημιουργία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πεδίο της δημόσιας πολιτικής της Ελλάδας που δεν έχουν ακουμπήσει οι εταίροι της τα προηγούμενα 8 χρόνια. Όλα αυτά θα τελειώσουν με το τέλος της οικονομικής κηδεμονίας, αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, σημειώνουν οι FT, παραθέτοντας τους κινδύνους εφαρμογής των δεκάδων μεταρρυθμιστικών νόμων που έχει περάσει κατά την διάρκεια των μνημονίων η χώρα.

«Η κυβέρνηση πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια εκατοντάδες νόμους για τα πάντα, από τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας ως την αναμόρφωση του εργασιακού και της αγοράς προϊόντων. Με δέκα μήνες να απομένουν για τη λύση του προγράμματος, οι πιστωτές θα πιέσουν για την εφαρμογή αυτού του βουνού των συχνά μη δημοφιλών νομοθεσιών, ώστε οι αλλαγές να δουν τελικά το φως της ημέρας.

Η πρόκληση είναι πρωτοφανής (η Κύπρος απαιτήθηκε να κάνει μόλις μία μεγάλη μεταρρύθμιση και απέτυχε ακόμα και σε αυτό). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Με την εξαίρεση της Μάλτας, είναι το δυσκολότερο μέρος για να κάνεις επιχειρήσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η τεχνική υποστήριξη γι’ αυτές τις βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν θα εξαφανιστεί μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά η ΕΕ θα χάσει το εύρος της επιβολής, μόλις οι ενέσεις μετρητών σταματήσουν.

Για τους πιστωτές, η οικονομική αναγκαιότητα των μέτρων είναι αυταπόδεικτη και υπαρξιακή για την Ελλάδα. Είναι καλύτερο να περιγραφεί ως μια άσκηση κτισίματος ενός σύγχρονου κράτους, αντί για απλές μεταρρυθμίσεις που κρατούν τη χώρα αξιόχρεη. Η επιτυχία, ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη, καθώς το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρωζώνης οδεύει προς το τέλος», καταλήγει το δημοσίευμα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.