Μήνυμα προς την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Κομισιόν, μέσω της απολογιστικής έκθεσής της για την έως τώρα πορεία του τρίτου Ελληνικού προγράμματος.

Η εν λόγω έκθεση, αναγνωρίζει αφενός ότι η Ελλάδα έχει κατέβαλε αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά παράλληλα προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη παραμένει «εύθραυστη». Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι η «ατζέντα» μεταρρυθμίσεων απαιτεί να συνεχιστεί αποφασιστικά η εφαρμογή τους μέχρι το τέλος του προγράμματος και μετά.

Γίνεται δε, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της τρίτης αξιολόγησης.

Στην έκθεση, 187 σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει παράλληλα και την σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, στον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και την δημόσια διοίκηση. «Κλειδί», όπως τονίζεται, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Υπογραμμίζεται δε, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και παγίων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων) απαιτούν πρόσθετες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τόσο κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του προγράμματος (λήγει Αύγουστο 2018), όσο και πέραν αυτού» τονίζει η έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια υγιή μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη».

Τα κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών τραπεζών, όπως τονίζεται, παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Τα κόκκινα δάνεια από 100 δις που ήταν στα τέλη του 2016 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 60 δις έως τα τέλη του 2019.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι «καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους» για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάτι, που όπως τονίζεται, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.