Το ΔΝΤ είναι υποστηρικτικό ως προς το σχέδιο της Ευρώπης για μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin.

«Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο. Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ μετά και την εμπλοκή του με το Ελληνικό πρόγραμμα και τις συγκρούσεις με Αθήνα και Βερολίνο, ο κ. Decressin ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα. Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να τελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής».

Λίγο νωρίτερα χθες, δημοσιοποιήθηκε η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ενισχυόμενη και διευρυνόμενη ανάκαμψη συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο ένα δύσκολο Brexit θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Decressin, η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται «όλο και πιο βιώσιμη», ενώ ο ίδιος τόνισε πως το ΔΝΤ στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της ΕΚΤ σε ότι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του προβλέπει πως η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ συνιστά την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και για απόσυρση των Ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των Ιταλικών και Ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία. «Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες Ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των Ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους για ρευστότητα γονείς» (liquiditystarved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων. Για την ώρα ωστόσο σημειώνει πόσο πιο θετικό είναι το κλίμα σε σχέση με πριν από ένα ή δυο χρόνια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.