Τα εκκωφαντικά μηνύματα ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν συνθλιβεί στις μυλόπετρες της άμεσης και έμμεσης φορολογίας βρίσκουν την απόλυτη επιβεβαίωση τους και από τα επίσημα στοιχεία του εισπρακτικού μηχανισμού. Οι επίσημοι λογαριασμοί του κράτους επιβεβαιώνουν την πραγματική αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις τους, πλην όμως η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την ίδια και χειρότερη φορολογική πολιτική, προκειμένου να μην περικόψει δαπάνες και αναγκαστεί να θίξει περαιτέρω τις «ιερές αγελάδες» του δημοσίου.

Οι αριθμοί δείχνουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των πολιτών, τους οποίους στην κυριολεξία λεηλατεί το κράτος.

Μόνον τον Σεπτέμβριο μήνα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, 410.000 συνεπείς έως τώρα φορολογούμενοι μπήκαν στη μαύρη λίστα των οφειλετών με τον αριθμό να φτάνει τα 4,2 εκατ. πολιτών. Υπό την απειλή των αναγκαστικών κατασχέσεων βρίσκονται 1,7 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς το 1 εκατ. έχει ήδη υποστεί δέσμευση των λογαριασμών του για εξόφληση των οφειλομένων του. Το συνολικό ύψος χρεών -παλιών και νέων – των Ελλήνων στην εφορία ανέρχεται στα 98,745 δις ευρώ, πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Εν τω μεταξύ το οικονομικό «στέγνωμα» των νοικοκυριών καταγράφει και η ΕΛΣΤΑΤ. Εισόδημα 2,7 δις ευρώ «έχασαν» τα νοικοκυριά το 2016 σε σχέση με το 2015 και το 1,3 δις από αυτά «χάθηκε» από την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το εισόδημα το 2016 διαμορφώθηκε σε 114 δις ευρώ από 116,7 δις το 2015 και η καταναλωτική δαπάνη από 123 δις ευρώ σε 121,7 δις ευρώ.

Με τους επίσημους λογαριασμούς του κράτους να επιβεβαιώνουν την πραγματική αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις οι εκτιμήσεις για το μέλλον καθίστανται εφιαλτικές. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας επιμένει πως η φοροκεντρική πολιτική δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα στόχο. Γιατί και επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της Ελληνικής οικονομίας και το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που επιβάλλονται δεν εισπράττονται. Όπως αναφέρει το Γραφείο του Προϋπολογισμού στην έκθεσή του, «τα στοιχεία δείχνουν ότι αφενός μεν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει σε καθεστώς φτώχειας, αφετέρου όμως αναδεικνύεται και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας δεν καταγράφεται, με συνέπεια να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα πιο αδύναμα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η μείωση του αφορολόγητου που έχει διευρύνει τη φορολογική βάση». Δεν παραλείπει δε να θυμίσει ότι «από τις δημοσιονομικές επιδόσεις θα εξαρτηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019 -2020 μέτρα (περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου)».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.