Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Ισπανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα, στις οποίες διατύπωνε αιχμές κατά της Ελληνικής κυβέρνησης ότι, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές, δεν έκανε καμιά δήλωση καταδίκης της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας.

Συγκεκριμένα ο Ισπανός πρέσβης δήλωσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αναφορικά με την κρίση με την Καταλονία:

«Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία». Και συνεχίζει: «Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρέσβης.

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη προκάλεσαν δυσφορία στο ΥΠΕΞ και το Σάββατο υπήρξαν κάποιες διαρροές για «ωμή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ωστόσο νωρίς την Κυριακή εξεδόθη ανακοίνωση για το θέμα της Καταλονίας από το ΥΠΕΞ, όπου δηλωνόταν η υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας. Αρκετή ώρα αργότερα προέκυψε μια οργίλη ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά με βαρύ κατηγορώ κατά του Ισπανού πρέσβη.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει:

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση. Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας. Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.