Οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν, απλώς αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ προανήγγειλε νέες «προσαρμογές» στις συντάξεις τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια φαίνεται στην τσέπη των ανθρώπων. Προφανώς έγιναν προσαρμογές στις συντάξεις για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις, αλλά κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν. Αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίσαμε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται».

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα μίλησε για αλλαγές στο ύψος των συντάξεων, αναφέροντας: «οι συντάξεις τον Αύγουστο του 2018 πράγματι θα αναπροσαρμοστούν». Όταν όμως του ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις, είπε απλώς ότι «στο ασφαλιστικό υπάρχουν άδικες ρυθμίσεις, επιδιώκουμε να τις αλλάξουμε και τώρα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς», αλλά από τον Αύγουστο του 2018 είπε ότι θα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα.

Φυσικά, ως είθισται, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι fake news της ΝΔ πως καθυστερούμε την έκδοση συντάξεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ξαναμοιραστεί το πλεόνασμα, όπως έγινε και πέρσι τα Χριστούγεννα.

Παραδέχτηκε πάντως ότι «υπάρχει υπερφορολόγηση, είναι αναντίρρητο γεγονός», ενώ χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα», αυτό που λένε πλέον και οι ίδιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών στους βουλευτές κ.α. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Η σχετική διάταξη «εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο» … «για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων», διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδώσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνιαίες δόσεις και για τόσα χρόνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.