Με τίτλο «Ο Trump πούλησε πακέτο 2,4 δις δολάρια για τα F-16 στη χρεωμένη Ελλάδα» η Βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει έναν απολογισμό της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στη συμφωνία για την αναβάθμιση των Ελληνικών μαχητικών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την οποία επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μία επίσκεψη που επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να βάλει στην άκρη τα σκληρά σχόλια που έκανε για τον Trump πριν από την εκλογή του.

Όπως γράφει ο Guardian, ο D.Trump δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου των οικονομικών της δυσχερειών», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά στο πλευρό της χώρας, όσο εκτελείται το σχέδιο ανακούφισης από το χρέος.

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών, συνεχίζει το δημοσίευμα, επικεντρώθηκαν στους οικονομικούς δεσμούς, την ενέργεια και την άμυνα. Ο Donald Trump επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Πρόσθεσε ότι προσφέρει ένα πακέτο της τάξης των 2,4 δις δολαρίων για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε «θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν μία καλή ευκαιρία για να αφήσουν στην άκρη δηλώσεις του παρελθόντος, υπενθυμίζοντας το tweet του Donald Trump το 2012, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. «Απλώς χάνουν χρόνο» είχε γράψει χαρακτηριστικό, ωστόσο χθες υποστήριξε ότι η «Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να βγει από την κρίση και θα τα καταφέρει».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.