Μήνυμα, μέσω αξιωματούχων, στην Ελληνική κυβέρνηση στέλνουν οι δανειστές, ότι θα «ζυγίσουν» τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 με προϋπολογιζόμενο κόστος από 1,1 μέχρι 2,4 δις δολάρια, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των Ελληνικών μαχητικών.

Προτού περάσουν 24 ώρες από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι εγκρίνουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, οι Ευρωπαίοι δανειστές, μέσω δηλώσεων αξιωματούχων, αναφέρουν ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις και όλες τις λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση σύμβασης, ώστε να «ζυγίσουν» τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει το κόστος των F-16 στην Ελληνική οικονομία. Σε ερώτηση για το αν οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας, προϋποθέτουν συμφωνία με τους δανειστές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά: «Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, σίγουρα ναι».

Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο, ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ως Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η Ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. Κληθείς δε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στις προσπάθειες τους, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα».

Το πακέτο της αναβάθμισης των F-16 στο οποίο αναφέρθηκε περισσότερες από μια φορές ο Donald Trump στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation AgencyDSCA) των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δις δολάρια όσο και αν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «διορθώσει» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δις δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δις και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16. Ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.