Φόβους για μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων φέρνει η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου. Η πτώση αυτή υπολογίζεται από τους Έλληνες τραπεζίτες ότι μπορεί να φτάσει έως και στο 30%-35%, θέτοντας σε συναγερμό τόσο την αγορά του real estate όσο και τις ίδιες τις τράπεζες, που έχουν ενημερώσει για το γεγονός αυτό τον SSM, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Κεφαλαίο».

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι το µέτρο της εξαίρεσης από πλειστηριασμούς για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ, που αποφάσισαν, και έχει ισχύ έως το τέλος του έτους αφορά ακριβώς αυτήν την ανησυχία των τραπεζών. Συγκεκριμένα επιδιώκεται µε το προσωρινό αυτό όριο να µπει έμμεσα ένα φρένο στην ενδεχόμενη νέα πτώση τιμών.

Εν όψει της προοπτικής αυτής, οι τράπεζες ετοιμάζουν «ανάχωμα» στην πτώση των τιμών µέσω αγορών ακινήτων που προτίθενται να κάνουν από αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για µια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία ναι µεν μπορεί να στηρίξει την αγορά από κατάρρευση των τιµών, αλλά, από την άλλη πλευρά, µπορεί να πλήξει τις αποτιµήσεις των τραπεζών και να τους δηµιουργήσει µελλοντικά κεφαλαιακά κενά. Ειδικά, µάλιστα, εάν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη δεν επαληθευτούν.

Κατόπιν αυτού, είναι κρίσιµη η στάση που θα τηρήσει ο SSM στην πρόθεση των τραπεζών να προβούν σε µαζικές αγορές ακινήτων από πλειστηριασµούς.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Κεφαλαίο», εσωτερικές µελέτες των τραπεζών αναφέρουν ότι η πτώση στις τιµές των µεγάλων ακινήτων (τα ακίνητα αυτά θα αποτελέσουν την πρώτη φουρνιά των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών) µπορεί να κινηθεί στο 30%-35%, διαµορφώνοντας έναν συνολικό χαµηλότερο πήχη τιµών. Παράλληλα, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ανακάµψουν οι τιµές δεν προβλέπεται νωρίτερα της 3ετίας – 5ετίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.