Η αντιμετώπιση του βήχα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές φορές κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι. Συνήθως δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος ή μιας ίωσης, αλλά ακολουθείται και από άλλες ενοχλητικές καταστάσεις.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά αίτια του βήχα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(π.χ. γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, έλκος), η πνευμονία και η βρογχίτιδα, το άσθμα, η οπισθορινική έκκριση (π.χ. ρινίτιδα, ιγμορίτιδα), οι βρογχεκτασίες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)και οι διάφορες εποχικές αλλεργίες, μαζί με το κοινό κρυολόγημακαι τις ιώσεις.

 

Ακόμη, ο βήχας μπορεί να προέρχεται από διάφορα ψυχογενή προβλήματα. Επιπλέον, ενδέχεται να προκαλείται από καρδιακή ανεπάρκεια ή από καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμη, μπορεί να είναι φαρμακευτικός ή μεταλοιμώδης. Τέλος, υπάρχει και ο χρόνιος ανεξήγητος βήχας.

Τα πιο ανησυχητικά σημάδια όταν υπάρχει βήχας, έχουν να κάνουν με το γεγονός του αν συνοδεύεται ή όχι από αίμα, πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα. Επιπλέον, είναι πιο ανησυχητική η κατάσταση όταν ο βήχας διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες και ακόμα περισσότερο αν ξεπερνάει τις οκτώ. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως κάποιες φορές ο βήχας καταλήγει σε φλέματα ή γίνεται πιο έντονος και συνεχής.

Ακόμη πιο επιφυλακτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι έχουν κάποιο προϋπάρχον νόσημα, όπως καρδιολογικό ή πνευμονολογικό και όλοι όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Τέτοιες είναι οι ηλικιωμένοι, οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς και οι καπνιστές.

   Πηγή: Sofokleousin.gr   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.