Ένα βουνό χρέους ύψους 135 τρις δολαρίων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαπερνάει το τραπεζικό σύστημα στις χώρες του G-20, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα κεντρικά κείμενα της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Το χρέος αυτό ξεπερνά το 235% του συνολικού ΑΕΠ των αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη, ήτοι των χωρών που συμμετέχουν στο G-20 (σ.σ. να θυμίσουμε εδώ ότι το χαρακτηρισμένο, λόγω του όγκου του, δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ…).

Και το χρέος αυτό είτε «κόκκινο» είτε «εξυπηρετούμενο» περνάει από το τραπεζικό σύστημα και ειδικά από τις 30 μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Το ΔΝΤ φέτος μάλιστα κάνει ένα βήμα ακόμα παραπέρα – δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν ακόμα και στις μεγάλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις – ονοματίζοντας τις εννέα μεγαλύτερες τράπεζες που κατά την εκτίμησή του αποτελούν κίνδυνο. Και ανάμεσά τους είναι πέντε Ευρωπαϊκές οι δύο από τις οποίες είναι Βρετανικής προέλευσης αλλά και τρεις από τις μεγαλύτερες της ηπειρωτικής Ευρώπης όπως η Deutsche Bank, η Unicredit και η Societe Generale.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ διαμέσου του SSM επιχειρεί να απαντήσει στις επισημάνσεις του ΔΝΤ και στέλνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Ταμείου αυτό το Σαββατοκύριακο, την επικεφαλής του SSM, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εξηγήσει το βάθος και το εύρος των μέτρων που πρόσφατα (2/10) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Τα μέτρα αυτά έχουν δύο σκέλη:

Το ένα προβλέπει ότι από 1/1/2018 για κάθε νέο δάνειο που θα γίνεται κόκκινο και δεν θα έχει εγγυήσεις, μετά από δύο χρόνια η τράπεζα που το έχει στο χαρτοφυλάκιό της θα πρέπει να το καλύψει άμεσα με πρόβλεψη στο 100%. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και με όσα έχουν εγγυήσεις αλλά μετά από 7 χρόνια. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτού του κανονιστικού πλαισίου και σε ειδικές κατηγορίες δανείων στα ήδη υπάρχοντα «κόκκινα δάνεια» τα οποία στην Ευρώπη όπως είναι γνωστό αγγίζουν το ένα τρις ευρώ και τα 300 – 350 δις εξ αυτών είναι δάνεια στο Ιταλικό τραπεζικό σύστημα και άλλα 100 δις ευρώ στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα…

Αυτής της συνολικής εικόνας είναι μέρος η πρόσφατη συμβιβαστική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ που αφορούσε στην επίσπευση της υλοποίησης των stress test και του επιλεκτικού ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού σε ορισμένες κατηγορίες δανείων.

Σχετικά με το κομμάτι που αφορά στην Ελλάδα, από το συνολικό πάζλ των κόκκινων δανείων που έχει απλώσει στο τραπέζι το ΔΝΤ, όπως έχει διευκρινισθεί αρμοδίως, το Ταμείο θα ήταν έτοιμο να χαλαρώσει την στάση του αναφορικά με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις στο Ελληνικό πρόγραμμα, αν προχωρούσε γρήγορα και αποτελεσματικά το κομμάτι που αφορά στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, το οποίο αξιολογεί ως το κεντρικό ζήτημα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.