Ένας αστεροειδής σε μέγεθος ενός μικρού σπιτιού αναμένεται να περάσει «ξυστά» από τη Γη αυτήν την εβδομάδα, σε απόσταση μόλις 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο 1/8 της απόστασης Γης – Σελήνης.

Ο αστεροειδής 2012 TC4 πλάτους 30 μέτρων θα περάσει σχεδόν στο 1/8 της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης, στις 12 Οκτωβρίου, κινούμενος με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ο εν λόγω αστεροειδής είναι παλιός γνώριμος των επιστημόνων καθώς, είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα.

Με αυτήν την προσέγγιση, η NASA θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το δίκτυο των παρατηρητηρίων της για το σύστημα άμυνας του πλανήτη, σε περίπτωση που ένας αστεροειδής χτυπήσει πραγματικά τη Γη.

«Οι επιστήμονες πάντα γνωρίζουν πότε ένας αστεροειδής θα κάνει ένα πολύ κοντινό και ασφαλές πέρασμα από τη Γη, καθώς μπορούν να κάνουν προετοιμασία για τη συλλογή στοιχείων και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτόν», δήλωσε επιστήμονας της NASA. «Είναι διαβολεμένα κοντά», τόνισε ο Rolf Densing, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Η NASA παρακολουθεί την πορεία του ουράνιου σώματος, καθώς αρχικά υπήρχαν φόβοι πως θα χτυπούσε δορυφόρους στην τροχιά της Γης, όμως αυτό το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται έπειτα από υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.