Ναυάγιο στα έξοδα του κράτους έφεραν οι λάθος υπολογισμοί και η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. «Μπούμερανκ» αποδείχθηκαν για το κράτος οι απανωτές αυξήσεις προκαταβολών φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση πέρυσι σε μισθούς και εισοδήματα, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών –και μόνον- φανταζόταν ότι αυξάνονταν, ενώ στην πραγματικότητα μειώνονται.

Αποτέλεσμα, το 2017 το κράτος θα πρέπει και να επιστρέψει φόρους που προεισέπραξε πέρυσι, ύψους 4,6 δις ευρώ ή 40% περισσότερα (+1,3 δις ευρώ!) από όσα υπολόγιζε, μόλις πριν από 5 μήνες, τον περασμένο Μάιο! Αυτό καταγράφεται στο Προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα, αλλά φάνηκε ήδη και στα στοιχεία του υπουργείου που αποκαλύπτουν την πρωτοφανή έκρηξη των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Αύγουστο στα 2,1 δις ευρώ, από 1,5 δις που βρίσκονταν τον Ιούλιο (+40% σε ένα μήνα).

Οι μεγάλες επιστροφές φόρων που καλείται τώρα να καταβάλει το κράτος, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την «τρύπα» 1,8 δις που άνοιξε φέτος στις εισπράξεις καθαρών εσόδων του 2017. Τα καθαρά έσοδα είναι ό,τι απομένει στο κράτος, αφού επιστρέψει τους επιπλέον φόρους που «αχρεωστήτως» εισέπραξε την προηγούμενη χρονιά, σαν παρακράτηση και προκαταβολή φόρου για τα μελλοντικά εισοδήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν εμμέσως την υστέρηση εισπράξεων φόρου εισοδήματος στην φοροδιαφυγή. Το επιχείρημα όμως αυτό πάσχει, γιατί το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει πως με ρυθμίσεις για εθελοντική αποκάλυψη αλλά και με ελέγχους, κατασχέσεις, απαγόρευση μετρητών λόγω capital controls, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και on line παρακολούθησή τους από την εφορία, η ΑΑΔΕ πέτυχε μία άνευ προηγουμένου … υπερείσπραξη εμμέσων φόρων (+3,4 δισεκατομμύρια ευρώ!) που δείχνει ότι αποδείξεις τελικά κόβονται και τα έσοδα αποκαλύπτονται.

Αντιθέτως το υπουργείο Οικονομικών απέτυχε στους σχεδιασμούς του, καθώς διέλυσε την αγορά και τους επαγγελματίες –και τώρα τα έσοδα του 2017- αυξάνοντας την προκαταβολή φόρου, από 55% που ήταν το 2015, σε 75% – 100%. Το έκανε με σκοπό να προεισπράξει προκαταβολικά ακόμα περισσότερους άμεσους φόρους. Ταυτόχρονα μείωσε το αφορολόγητο, με σκοπό «την διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και για να εισπράττει περισσότερα κάθε μήνα από τη παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και με την τελική εκκαθάριση των δηλώσεων Ε1 εφέτος. Από τις αλλαγές αυτές υπολόγιζε 1,7 δις επιπλέον έσοδα το 2017. Ταυτόχρονα αύξησε και τους έμμεσους φόρους από 1.1.2017, για άλλα 1,7 δις επιπλέον έσοδα. Υπολόγιζε προφανώς ότι θα έρθει η ανάπτυξη και τα εισοδήματα θα αυξάνονταν –ή τουλάχιστον δεν θα μειώνονταν- μαζί με το ΑΕΠ.

Ωστόσο τώρα αποδεικνύεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έπεσαν τελικά και πάλι έξω στις περισσότερες προβλέψεις τους, αφού τώρα πρέπει να επιστρέψουν λεφτά στους δικαιούχους. Και πέφτουν έξω συνεχώς κάθε 5 μήνες όποτε αναθεωρείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα τελικώς διασώζεται μόνον και μόνον από τις κατασχέσεις, τους ελέγχους και τα «λουκέτα» από την ΑΑΔΕ καθώς και από τον περιορισμό των μετρητών λόγω capital control που δεν αφήνουν την φοροδιαφυγή να θεριέψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.