Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου θα συνεχιστεί, εκτίμα η Goldman Sachs σε νέο της report. Όπως σημειώνει, αν και οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria πιθανότατα να επηρεάσουν κάποια οικονομικά στοιχεία, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία, με την ανάπτυξη να κινείται στο 3% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αμερικάνικης τράπεζας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανακάμψει τους επόμενους μήνες και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων είναι υπερβολικές.

Τα θετικά για το δολάριο έρχονται την στιγμή που ορισμένοι οδηγοί της ανατίμησης του ευρώ αντιστρέφονται και έτσι η GS τονίζει ότι η τάση για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι αρνητική για το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Πρώτον, οι Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποαποδώσει τους τελευταίους μήνες. Το μοντέλο τοποθετήσεων στις μετοχές της GS στέλνει εδώ και καιρό ουδέτερα short σήματα για το ευρώ.

Δεύτερον, η αισιοδοξία γύρω από το εΕρωπαϊκό πολιτικό τοπίο – η οποία είχε ανέβει υπερβολικά μετά τις Γαλλικές εκλογές – φαίνεται να υποχωρεί. Οι εκλογές στη Γερμανία πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα συνασπισμό Τζαμάικας ο οποίος έχει μειώσει τις ελπίδες για μεταρρύθμιση στη διακυβέρνησης της ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που υποστηρίζουν ο Macron και Juncker. Με το πολιτικό ρίσκο να επιστρέφει, οι αγορές ενδέχεται να αρχίσουν να επικεντρώνονται λίγο περισσότερο στην πρόσφατη αναταραχή στην Καταλονία, στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας στην Αυστρία και στις Ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του επόμενου έτους.

Τρίτον, η υποτονική πορεία του πληθωρισμού σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα για το tapering, συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων μέχρι το 2018.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,15 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.