Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν ακάθεκτες οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, λαμβάνοντας ώθηση από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών προϊόντων εξάγεται στην Ιταλία και ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι Έλληνες εξαγωγείς κατόρθωσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης ενώ αξιοσημείωτες επιδόσεις σημείωσαν σε περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Β. Αμερική και η Μέση Ανατολή. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε τα εξής: «Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (π.χ. capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κ.ά.) κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η επένδυση στην είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αναγκαία η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Εξωστρέφεια, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στη μεταποίηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, μέσα από κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμό ήδη υφισταμένων επενδύσεων».

Σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, οι ελληνικές εξαγωγές με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ! Αντίστοιχα αν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της ΕΕ, μπορεί να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.

Η σύνθεση των εξαγωγών

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 51,8%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (39%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 17,9%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,1%, και διατηρούν μερίδιο 42,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται ουσιαστικά στάσιμες -0,3%.

Αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφεται μεγάλη άνοδος (18,8%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 25.078,9 εκ. ευρώ έναντι 21.105,7 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει επίσης αύξηση της τάξης του 11,4%, ή κατά 1.940 εκ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί σημαντικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 20%, στα 11,1 δισ. ευρώ (από 9,3 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 16,3%.

   Πηγή: insider.gr   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.