Ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες που έχει γεννήσει η Ελλάδα και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Μάριος Ξανθίδης, ερευνά και αναλύει σύνθετα προβλήματα ρομποτικής και μας κάνει περήφανους σε όλο τον κόσμο!

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σπουδάζοντας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το ανήσυχο πνεύμα του και την «περιέργειά» του για τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και δη των ρομποτικών συστημάτων.  Σήμερα, ως βοηθός ερευνητής στο Autonomous Field Robotics Lab (AFRL) από το 2015 και από το 2016 στο South Carolina Autonomous Robotics Research (SCARR) lab, επικεντρώνει την έρευνά του στην ανάπτυξη σύνθετων ρομποτικών συστημάτων (π.χ. ανδροειδή, ομάδες ρομπότ κλπ) που να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα για το πώς να κινηθούν στον χώρο, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο.

University Of South Carolina

Η συζήτηση μαζί του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και όσα μας εκμυστηρεύτηκε για την πορεία του και τις εξελίξεις στον χώρο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε ο Μάριος Ξανθίδης στο MadeinGreece.news και την Ειρήνη Νικολοπούλου:

 • είχα τo θράσος να επικοινωνήσω με έναν από τους μεγαλύτερους καθηγητές ρομποτικής στην Ελλάδα, τον δρ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ)
 • μετά από έναν αγώνα 5 μηνών, για να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα και να τακτοποιήσω τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου, κατέληξα να κάνω το διδακτορικό μου στην Ρομποτική στο University of South Carolina, με 5ετή υποτροφία, υπό την επίβλεψη του δρ. Ιωάννη Ρεκλείτη σε συνεργασία με τον δρ. Jason O’Kane. 
 • αναπτύσσω μία νέα μέθοδο, έτσι ώστε σύνθετα ρομποτικά συστήματα (π.χ. ανδροειδή, ομάδες ρομπότ κλπ) να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα για το πώς να κινηθούν στον χώρο, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο.
 • Στα επόμενα 10 χρόνια, τεχνητά μέλη ή και όργανα, σε σχετικά προσιτές τιμές, θα είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς. Στα επόμενα 30 χρόνια θέλω να ελπίζω πως τα πρώτα ανδροειδή θα είναι ικανά να διεκπεραιώνουν γενικές εργασίες, ίσως λίγο χειρότερα από τον άνθρωπο, κυρίως για να δω και την έρευνά μου να εφαρμόζεται κάποτε…
 •  Έχω την αίσθηση πως η τεχνοφοβία παράγεται από την ανασφάλεια που νιώθουμε σαν είδος, σαν “νικητές” του ζωικού βασιλείου, όταν κλονίζεται αυτή η θέση μας από ένα νέο σύστημα, που μπορεί και είναι σε κάποια πράγματα πολύ καλύτερο από εμάς. Θεωρώ πως αυτές οι αντιλήψειςειδικά στην εποχή μας θα πρέπει να ξεπεραστούν τάχιστα.
 • Για τον άνθρωπο η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι ποτέ άχρηστη. Το θέμα είναι το πώς ο άνθρωπος θα αντιδράσει σε αυτήν και το πώς θα την εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία έχει δείξει πως οι καθαροί νικητές μέσα από αυτήν την πάλη, είτε είναι το ιδιωτικό συμφέρον είτε το συλλογικό μέσω του κράτους, ήταν άκρως επιζήμιοι, ή με απανθρωπισμό λόγω των ιδιωτικών συμφερόντων μέσω σχηματισμού μονοπωλίων και καρτέλ, ή με τον κρατικό απολυταρχισμό. Η Δημοκρατία είναι το μοναδικό πολίτευμα που προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές τις δύο δυνάμεις και το Κέντρο είναι η μοναδική πολιτική ιδεολογία που ο κεντρικός σκοπός της είναι ακριβώς αυτός.
 • Με μία κεντρώα λογική θα υπάρχουν οι βασικές συνθήκες, έτσι ώστε μέσω υγιούς ανταγωνισμού να υποβοηθείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την εξέλιξη και την διαχείριση της τεχνολογίας, ενώ με κατάλληλη έμφαση στο συλλογικό συμφέρον, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα είναι επιζήμια στους πολίτες αλλά συνεργατική.
 • Σίγουρα όμως στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε πως νέες γενετικές θεραπείες θα εμφανίζονται για σημερινές ανίατες ασθένειες. Στο μέλλον δεν είναι κάτι που θεωρώ αδύνατο, να πάω το παιδί μου ή το εγγόνι μου για εμβόλιο κατά του καρκίνου.
 •  Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία πόρων για την έρευνα. Συγκεκριμένα στην επιστήμη μου, τα ρομπότ όχι μόνο έχουν μεγάλο κόστος αλλά είναι και επένδυση υψηλού ρίσκου, καθώς μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν εύκολα. Δεν είναι πολλές οικονομίες στο κόσμο που μπορούν να αντέξουν το οικονομικό ρίσκο της ρομποτικής.
 • μία πολλά υποσχόμενη ιδέα που προσπαθώ να υλοποιήσω είναι η ερευνητική συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το έμπειρο Τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) στο τομέα της ρομποτικής.

Περισσότερα….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.