Στο ερώτημα πόσα πυρηνικά υπάρχουν στον πλανήτη και τί μπορούν να καταστρέψουν, επιχειρεί να απαντήσει η Βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώνοντας την παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα

Η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump ότι «η Βόρειος Κορέα αν δεν σταματήσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει πυρ και μανία όπως ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν», αναζωπύρωσε την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εκτιμούν ότι η Ασιατική χώρα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 15.000 κεφαλές – η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι μόλις κάτω από 10.000 από τις κεφαλές βρίσκονται εν ενεργεία σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε κατάσταση αποσυναρμολόγησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελέγχου των Όπλων. Τα πέντε κράτη που κατέχουν επίσημα πυρηνικά όπλα είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα.

Αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως έχοντα τέτοια όπλα από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Αυτή η συνθήκη αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τα οπλοστάσια, αλλά δεν πρέπει να τα κατασκευάζει ή να τα διατηρεί για πάντα. Υπάρχουν επίσης τέσσερις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Αυτές οι χώρες δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη και μαζί κατέχουν περίπου 340 πυρηνικά όπλα. Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο κατέχοντας το 88% του παγκόσμιου οπλοστασίου πυρηνικών αποθεμάτων.

Η σημερινή συλλογή των 14.900 πυρηνικών όπλων στον κόσμο διαθέτει αρκετή δύναμη για να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να ισοπεδώσει δεκάδες πόλεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Telegraph, εκτιμάται ότι τα Αμερικανικά και τα Ρωσικά οπλοστάσια συνδυάζονται με ισχύ που εξισώνεται σε 6.600 μεγατόνους. Αυτό είναι ένα δέκατο της συνολικής ηλιακής ενέργειας που λαμβάνεται από τη Γη κάθε λεπτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NukeMap, η πτώση του B-83, η μεγαλύτερη βόμβα στο σημερινό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, θα σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια άτομα τις πρώτες 24 ώρες. Άλλα 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τραυματιστούν, καθώς η ακτίνα θερμικής ακτινοβολίας θα φτάσει τα 13 χλμ. Ομοίως, το Tsar Bomba είναι η μεγαλύτερη βόμβα της Ρωσίας που δοκιμάστηκε ποτέ. Εάν αυτή η βόμβα είχε πέσει στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σκοτώσει 7,6 εκατ. άτομα και να τραυματίσει 4,2 εκατομμύρια.

Τόσο το Αμερικανικό όσο και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ρυθμίζονται από διάφορες συνθήκες που θέτουν όρια στους αριθμούς και τα είδη των κεφαλών και των συστημάτων που μπορούν να έχουν. Εάν κάποια από τις δύο χώρες επεκτείνει ακόμη περισσότερο την πυρηνική της ικανότητα, όπως ανέφεραν οι Trump και ο Putin, θα μπορούσε να καταστρέψει τις συμφωνίες αυτές και να οδηγήσει τον κόσμο σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, παρατηρεί η Telegraph.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.