«Τις βαριές σε εγκληματικό βαθμό, πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία άφησε εντελώς απροστάτευτη τη χώρα και απογυμνωμένο τον κρατικό μηχανισμό από τα αναγκαία μέσα, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή, που υπέστησαν τα Κύθηρα από την μανία της πυρκαγιάς. Πιθανόν τώρα φανερώνεται και ο τρόπος με τον οποίο “πετυχαίνει” η κυβέρνηση τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία κομπορρημονεί και πώς καταφέρνει να εξοικονομεί χρήματα για να προσλαμβάνει χιλιάδες ημέτερους, μετακλητούς και συμβασιούχους, απλώς και μόνο για να τους βολέψει: στερεί κρίσιμα κονδύλια από υπηρεσίες και τομείς, όπως είναι η Πυροσβεστική και αποδυναμώνει την προστασία της χώρας από κινδύνους, σαν τις φωτιές!

Η διαχειριστική ανικανότητα, ο απόλυτος αιφνιδιασμός, η προχειρότητα και οι εγκληματικές παραλείψεις που κατέστησαν ανίσχυρη την κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών, βαραίνουν το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, που υποτίμησε ανεξήγητα όλες τις προειδοποιήσεις και τα δεδομένα. Ειδικά με την περίπτωση των Κυθήρων, η κυβέρνηση είναι σαν να άφησε το νησί εντελώς στο έλεος της τύχης, καθώς αγνόησε μεταξύ άλλων και πέντε επιστολές, που έστειλε ο δήμαρχος τα τελευταία δυόμισι χρόνια προς τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής!

Με το έγκλημα των Κυθήρων αποκαλύφθηκε πλήρως και εφιαλτικά όλη η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη, τα Καλύβια Αττικής, αλλά και στις Σπέτσες, που είχαν δώσει δυστυχώς μόνο μία πρόγευση για τα χειρότερα, που ήλθαν στο όμορφο νησί του Αγγελόπουλου και του Κατράκη. Όλες οι μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είχαν ένα κοινό παρανομαστή: η ανετοιμότητα και η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Η έλλειψη μέσων, η ανεπάρκεια στον συντονισμό, που επέτρεψαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μέσα σε 40 ημέρες εξελίχθηκε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που καταγράφηκε από τους δορυφορικούς σταθμούς του Κέντρου BEYOND και ήρθαν στο φως από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, την περίοδο δηλαδή που σημειώθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές, έγιναν στάχτη 45.934 στρέμματα. Εκ των οποίων τα 23.400 στρέμματα στα Κύθηρα και ακολούθησαν η ανατολική Μάνη με 18.500 και τα Καλύβια με 3.312 στρέμματα, ενώ στις Σπέτσες κάηκαν 722 στρέμματα.

Για να συμβεί αυτό το δράμα, χρειάστηκε να γίνουν ανεπανάληπτα λάθη από την κυβέρνηση, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις δραματικές προειδοποιήσεις πυροσβεστών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδώ και αρκετούς μήνες «φώναζαν» για την έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού καθώς και για την απίστευτη καθυστέρηση στη μίσθωση ιδιωτικών ειδικών ελικοπτέρων.

Η αγνόηση των επιστολών του δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαραλαμπάκη προς την Πυροσβεστική, για την υποστελέχωση στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού είναι απολύτως χαρακτηριστική της αδιαφορίας και της διάλυσης της κρατικής μηχανής, αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο, που καταδεικνύει τα κυβερνητικά λάθη.

Ως προς τα μέσα η κατάσταση είναι δραματική: Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός γνώριζαν ότι εκτός από τον Εθνικό εναέριο στόλο Canadair (οκτώ “215”, τέσσερα “415” και 17 “Πετζετέλ”) μισθώνονται και δέκα ελικόπτερα (τρία βαρέως τύπου Erickson και εφτά μεσαίου τύπου με κάδο) εκ των οποίων δυο εδρεύουν στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Ανδραβίδα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Χίο, Σάμο, Χανιά και Ηράκλειο. Και τα επτά μεσαίου τύπου ωστόσο δεν είχαν έλθει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ σε κάθε περίπτωση όλα πρέπει να είναι μισθωμένα και έτοιμα μέχρι αρχές Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τα τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου Erickson, που μισθώθηκαν είχαν έδρα την Αττική (τα δύο) και τα Χανιά (το τρίτο). Έμεινε έτσι απροστάτευτη όλη η Πελοπόννησος, απ’ όπου δηλαδή ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη και ακολούθησαν πρόσφατα στα Κύθηρα.

Επίσης ελικόπτερα που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες – και μάλιστα με το ίδιο τίμημα, 6.000.000 ευρώ, όπως καταγγέλλεται! Δύο διαγωνισμοί για τη μίσθωση ελικοπτέρων, που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος απέβησαν άκαρποι. Εξαιτίας όλης αυτής της ανεπάρκειας, την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιάς στα Κύθηρα η διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων (Canadair CL-415, Canadair CL-215, Chinook, Super Puma, Ericsson), ήταν χαμηλή.

Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για τους γνωρίζοντες ήταν και το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν επιπόλαια από την κυβέρνηση ανώτατοι αξιωματικοί χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, με την ταυτόχρονη επιλεκτική αποστρατεία άξιων και έμπειρων αξιωματικών. Κινήσεις που οδήγησαν στον λανθασμένο συντονισμό και σχεδιασμό στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Κραυγαλέο παράδειγμα της παροιμιώδους ανικανότητας των αρμοδίων είναι και το γεγονός ότι στη μεγάλη φωτιά των Κυθήρων, χρειάστηκε να έρθει από την Κοζάνη (!) Πυροσβεστικό προσωπικό. Αντί να το μεταφέρουν όμως με κάποιο C130, προτιμήθηκαν τα… πουλμανάκια της Πυροσβεστικής. Αποτέλεσμα ήταν και να καθυστερήσουν να φθάσουν στο νησί, αλλά και να είναι ταλαιπωρημένοι οι πυροσβέστες οι οποίοι όμως έδωσαν ψυχή και σώμα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

*Protothema.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.