Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τους πανηγυρισμούς για το «τέλος» της 10ετούς κρίσης ανά την ΕΕ, με την επιστροφή της ανεργίας, των επενδύσεων και του χρέους στα επίπεδα του 2007. Η επιστροφή αυτή της Ευρώπη στα προ κρίσης επίπεδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο στα κράτη – μέλη.

Η Ελλάδα όμως αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση. Και τούτο όχι μόνο γιατί παραμένει εντός μνημονίων και εκτός αγορών, αλλά και διότι τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας συνιστούν μία μεγάλη «παραφωνία» σε σχέση με αυτά των άλλων κρατών – μελών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέτρο αποτίμησης της εξόδου από την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα φτάνει στο 21,7% του εργατικού δυναμικού, στα υψηλότερα επίπεδα ανά την ΕΕ, όταν ο μέσος όρος στα κράτη – μέλη υποχώρησε στο 9,1% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Αλλά και στα υπόλοιπα μεγέθη που χρησιμοποιούνται για να αποτιμηθεί η κατάσταση η Ελλάδα παραμένει πρόβλημα βιώνοντας:

* Την εξαέρωση των επενδύσεων (ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έχει μειωθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με την Επιτροπή, στα 21 δις ευρώ από 62 δις ευρώ περίπου το 2007)

* Την οριακή ανάκαμψη (μετά από τεράστιες απώλειες στο ΑΕΠ άνω του 25% την περίοδο της κρίσης ) αλλά και

* Το υψηλότατο χρέος, με τις τελικές αποφάσεις για την μελλοντική του απομείωση να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Από τα οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ που έλαβαν οικονομική συνδρομή, μόνον η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα και αναμένεται να εξέλθει στα μέσα του 2018», σημειώνει η Επιτροπή. Και ως επίτευγμα για την Ελληνική περίπτωση μέσα στο 2017 αναφέρει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για 3 δις ευρώ. Αναφέρεται ακόμη στα διαγράμματα που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις στα 3 πακέτα δανείων που συνόδευσαν τα 3 μνημόνια.

Για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης η Επιτροπή επισημαίνει ότι «σήμερα, η οικονομία της ΕΕ μεγεθύνεται για πέμπτο συνεχές έτος. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, οι τράπεζες είναι ισχυρότερες, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που κληροδότησαν τα χρόνια της κρίσης»

Οι ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή την μαύρη επέτειο της 9ης Αυγούστου του 2007, όταν η BNP Paribas έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που αναγνώρισε τις επιπτώσεις από την έκθεσή της σε αγορές ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να παγώσει τα εκτεθειμένα κεφάλαια.

Για το μέλλον αναφέρεται ότι «η ΟΝΕ παραμένει ατελής και το ταξίδι του ευρώ έχει μόλις αρχίσει. Από την έκθεση των Πέντε Προέδρων του Ιουνίου 2015 ως το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, του Μαΐου 2017, έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για να αξιοποιηθούν τα διδάγματα από την κρίση και να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα η ΕΕ για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων».

*Capital.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.