Η ελληνική κοινωνία καταστρέφεται. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Και αποτελούν δυστυχώς μία… εξόδιο ακολουθία για τον μέσο Έλληνα πολίτη και τη δυνατότητα επιβίωσής του.

Και επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ αφορούν μόνο την περίοδο 2009 – 2014 και δεν συμπεριλαμβάνουν την πολύ χειρότερη τελευταία διετία, να είστε βέβαιοι ότι τα πράγματα είναι πολύ πολύ δυσκολότερα. Μέσα σε πέντε χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά υπέστησαν μείωση μικτού εισοδήματος κατά 26%, απώλεια περιουσίας κατά 37,5%. Η δε πτώση στην ακίνητη περιουσία ανήλθε στο 37% της αξίας, ενώ οι καταθέσεις περιορίστηκαν κατά 48,5% και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κατά 56,9%.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά την πρώτη πενταετία της κρίσης μειώθηκε κατά 40%. Και όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε από το 2015 έως και σήμερα. Αυτό λοιπόν πώς λέγεται: Είναι ή δεν είναι φτωχοποίηση; Είναι ή δεν είναι ισοπέδωση της κοινωνίας και εξάντληση των δυνατοτήτων επιβίωσης; Εκτός και αν θεωρείται… ζωή το να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ταΐζεις τα έσοδα του δημοσίου και να σε κυνηγούν χρέη, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, φόροι, δάνεια κλπ κλπ. Ή να αναζητείς εργασία χωρίς ουσιαστική ελπίδα να μπορέσεις να βρεις κάτι το στοιχειωδώς αξιοπρεπές. Και όχι με ευθύνη των εργοδοτών. Πολλοί από αυτούς ίσως και να βρίσκονται (πιθανότατα) σε χειρότερη θέση από τους εργαζόμενούς τους…

Και σε αυτά περιμένει η ελληνική κοινωνία κάποια λύση. Η οποία όμως δεν παρέχεται… Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Άλλωστε από τότε που στη χώρα ενστερνιστήκαμε την προτεσταντική τιμωρητική φιλοσοφία περί… εγκλήματος και τιμωρίας, αφού “όλοι μαζί τα φάγαμε” όπως έλεγε ο Πάγκαλος, όλοι λειτουργούν σχεδόν μοιρολατρικά. Αποδεχόμαστε τη συνολική ευθύνη και λειτουργούμε με τη λογική του “σφάξε με Αγά μου να αγιάσω”.

Δεν είναι μετά να απορεί κανείς που οι πολίτες ολοένα και αποστρέφουν το πρόσωπο προς την πολιτική και εμφανίζονται παραιτημένοι. Όσοι φυσικά δεν μεταναστεύουν ή εξακολουθούν να έχουν διόδους… φοροαποφυγής. Και επειδή τις επόμενες ημέρες είναι αρκετά πιθανό να στηθεί ένα σόου γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπου επιθυμούν να “αποδείξουν” την ορθότητα της –εντελώς λανθασμένης– πολιτικής που έχει ακολουθηθεί στην Ελλάδα, η απάντηση στο επιχειρούμενο success story είναι ακριβώς η συντριβή της ελληνικής κοινωνίας».

   Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου – capital.gr   

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.