Επιστροφή στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017 βλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό επαίνεσε τον κ. Τσακαλώτο για τη συνεργασία και «φωτογράφισε» υπουργούς που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα και αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ.Regling ανέφερε ότι η Ελλάδα «αργότερα εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει συμφωνηθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία που έχει η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο Ευρωπαϊκό κοινό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία της 15 Ιουνίου στο Eurogroup, ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και πρόεδρος του Eurogroup, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα».

Κατά τα άλλα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ίδιος σε ό,τι αφορά στο ιδιότυπο καθεστώς συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μιλώντας για το ενδεχόμενο ο ESM να λειτουργήσει χωρίς το ΔΝΤ παρέπεμψε στο μέλλον χωρίς να δώσει ένα καθαρό σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του Ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του» τόνισε ο κ.Regling.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here