Μεγαλοπρεπώς κάτω από τον πήχη πέρασε η κυβέρνηση στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, μετά από έναν χειμώνα ατέρμονων διαπραγματεύσεων που στράγγιξαν την οικονομία και εξάντλησαν τις αντοχές των πολιτών. Αντί για χρέος, ποσοτική χαλάρωση (QE) και επιστροφή στην κανονικότητα (αγορές τον Ιούλιο), πήρε «γενναιόδωρες» υποσχέσεις που θα υλοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί» το 2018, καθώς και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη για την ομοβροντία των μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο ανακοινωθέν του Eurogroup οι βασικοί πρωταγωνιστές άρχισαν να αποκαλύπτουν τις διαστάσεις αυτού που πραγματικά συνέβη.

Πρώτος o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Είναι αυτό που θέλαμε; Όχι, αλλά είναι κάτι…» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Bloomberg το ίδιο βράδυ αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο. Και αν ο υπουργός Οικονομικών άδειαζε εμμέσως το Μαξίμου που την ίδια ώρα πανηγύριζε, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde «μάζευε» με δύο κινήσεις ακόμα και τις στρογγυλεμένες κουβέντες που έλεγε η ίδια στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους Ευρωπαίους.

Συγκεκριμένα: το γραφείο Τύπου του Ταμείου διένειμε το ίδιο βράδυ στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά ένα ενημερωτικό σημείωμα που έγραφε ότι αντίστοιχο πρόγραμμα χωρίς λεφτά έχει δοθεί σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, το Ζαΐρ και το Μεξικό κατά τη δεκαετία του 1980. H ίδια η κ.Lagarde λίγο μετά την πανηγυρική συνέντευξη με τους Ευρωπαίους αποκάλυψε στο CNBC το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα: «Το σημαντικό σήμερα είναι ότι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την άμεση αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ότι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας σημαντικής αναταραχής και μιας πιθανής κρίσης στις αγορές»! Πιο απλά, η ουσία είναι ότι μας έδωσαν τη δόση για να τους ξαναδώσουμε πίσω τα λεφτά μετά από έναν χειμώνα διαπραγματεύσεων και την ψήφιση μέτρων 4,9 δις ευρώ.

Από τα 8,5 δις ευρώ, περίπου 6,9 δις -όπως θα ‘ρθουν- θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές τον Ιούλιο, για πληρωμές δόσεων δανείων που λήγουν προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η ίδια η ανακοίνωση του Eurogroup περιγράφει αναλυτικά ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της συμφωνίας για τα 8,5 δις ευρώ. Στα 5,2 δις ευρώ ανέρχονται (σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021 που κατάρτισε η κυβέρνηση) οι απώλειες μόνον από το 4ο Μνημόνιο με τα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018 και έως το 2022. Επιπλέον η οικονομία κινήθηκε υποτονικά στο πρώτο τρίμηνο και εγκλωβίστηκε στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, «πνίγοντας» στα χρέη επιχειρήσεις, δανειολήπτες και τράπεζες.

Αν όμως είχε τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα το 2016 και δεν είχε μπλέξει η διαπραγμάτευση με το …global deal του κ. Τσίπρα, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, με λιγότερα μέτρα ( και όχι για το 2019 και μετά) ενώ η Ελλάδα θα έπαιρνε περισσότερα λεφτά, αφού από πέρυσι μέχρι σήμερα έπρεπε να λάβει 13,3 δις ευρώ όπως είχε προγραμματιστεί, και όχι μόνον 8,5 δις ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here