Ξεκάθαρο στίγμα των Τουρκικών διεκδικήσεων έδωσε χθες ο Binali Yildirim κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της Τουρκικής αντιπροσωπείας με την Ελληνική στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Yildirim έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, μιλώντας για winwin εκμετάλλευση, δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή των επίδοξων πραξικοπηματιών στη χώρα του, ενώ σε ό,τι αφορά στις τουρκικές παραβιάσεις, είπε ότι αυτές γίνονται «εκατέρωθεν», αμφισβητώντας ευθέως τα Ελληνικά σύνορα σε αέρα και θάλασσα.

Νωρίτερα, στις συζητήσεις που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Yildirim έθεσε θέμα ΑΟΖ και έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, μιλώντας για win-win εκμετάλλευση. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα. Σταυροδρόμι τριών ηπείρων και άρα οι δρόμοι την ενέργειας και των κοιτασμάτων περνούν από την Ελλάδα και αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Όπως συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε και με την Τουρκιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις Τουρκικές παραβιάσεις είπε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν και καλό θα ήταν να ακολουθείται συνεννόηση των δύο πλευρών ώστε να λύνονται οι εντάσεις χωρίς να κορυφωθούν, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συμφώνησε μεν με την οπτική περί πρόληψης και όχι καταστολής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν».

Για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η λύση ενόψει της «Γενεύης 2» καθίσταται επιτακτική και ότι θα είναι στη βάση, ασφαλώς, των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός από πλευράς του, τόνισε ότι «επιθυμούμε επίλυση, αλλά το Κυπριακό δεν είναι θέμα ΟΗΕ, είναι θέμα των δύο κοινοτήτων». Αμφότεροι, πάντως, Τσίπρας και Yildirim, απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Eida ότι το τέλος του δρόμου θα είναι η «Γενεύη 2», εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε εντατικές και διαρκείς διαβουλεύσεις χωρίς τελεσιγραφικές ημερομηνίες.

Για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει αποφανθεί η Ελληνική δικαιοσύνη, οι αποφάσεις της είναι σεβαστές και άλλωστε η Ελλάδα εξαρχής τάχθηκε στο πλευρό της δημοκρατικής ομαλότητας της Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι ανεπιθύμητοι οι πραξικοπηματίες στη χώρα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέμεινε ότι «επιθυμούμε την επιστροφή τους και ελπίζουμε οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα εναντίον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Κατά τα λοιπά, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Binali Yildirim, αναφέρθηκαν στην Ευρώπη ως πυλώνα ασφάλειας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ωστόσο, να δηλώνει επανειλημμένως ότι η ΕΕ θα πρέπει, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, να δώσει λύση με την άρση των αναθεωρήσεων των Τουρκικών διαβατηρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η ατζέντα των συνομιλιών με την Τουρκική αντιπροσωπεία περιλάμβανε την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών στην ενέργεια, τις μεταφορές, τον τουρισμό και την ασφάλεια. «Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here