Οριστική λύση για το Ελληνικό έπος εξακολουθεί να μην φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους, το οποίο παραμένει μη βιώσιμο τη στιγμή που δεν έχουν καν εφαρμοστεί όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Παράλληλα, η ένταξη στο QE παραμένει απίθανη, τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας παραμένουν και αυτά, οι πιθανότητες κλίνουν προς μηδενικό ΑΕΠ φέτος, ενώ το deal στο Eurogroup είναι πολύ κάτω των προσδοκιών που είχε χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας, με μία νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα να είναι πιθανή, όπως πιθανή είναι η ανάγκη ενός νέου μνημονίου.

Αυτή είναι η ανάλυση της Citigroup, για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup, που ενέκρινε την εκταμίευση των 8,5 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Μία ακόμη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, σημειώνει η Citigroup καθώς δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό βήμα από τους δανειστές της Ελλάδας. Ακόμη και τα μικρά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή την κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου το 2018, που θα γλίτωνε στην Ελλάδα περίπου 400 εκατ. ευρώ και η μεταφορά των κερδών των ANFA και SMP, αξίας περίπου 3,5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια – δεν συμφωνήθηκαν επισήμως, αν και το Eurogroup δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να τα προσφέρει. Ακόμη και η σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την πορεία της ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας είναι αβέβαιη αφού οι λεπτομέρειες αλλά και ο ίδιος ο μηχανισμός δεν έχουν συμφωνηθεί, απλά υπήρξε μία αναφορά ότι συζητήθηκε.

Η Αμερικανική τράπεζα στην ανάλυσή της προσθέτει ότι, η λύση στις ατέρμονές διαπραγματεύσεις ήρθε, όπως συνήθως, με το ΔΝΤ να κάνει παραχωρήσεις στο Ευρωπαϊκό (ειδικά το Γερμανικό) αίτημα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα και το Ταμείο πιθανότατα θα αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση για μια νέα χρηματοδότηση έως το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ωστόσο το Ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο. Στο 179% του ΑΕΠ το 2016 και να προβλέπεται να φτάσει στο 250% μέχρι το 2060, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το Ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η Ελλάδα έχει πλέον δεσμευτεί για ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεταξύ του 2018 και του 2022 και ίσο ή μεγαλύτερο του 2,0% από το 2023 έως το 2060!

Η συμφωνία μοιάζει πολύ με αυτή που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο. Μια νέα, αρκετά γενναιόδωρη εκταμίευση πιθανόν θα κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια για τους επόμενους 9-12 μήνες, αλλά μια τελική λύση στο Ελληνικό δράμα δεν είναι ακόμα στα χαρτιά.

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης μόλις λήξει η τρέχουσα περίοδος σε περίπου 12 μήνες παραμένουν αρκετά υψηλές, κατά την άποψη της Citigroup. Επιπλέον, οι περιορισμένες παραχωρήσεις των πιστωτών της ΕΕ για την ελάφρυνση του χρέους πιθανώς να επιδεινώσουν την θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, που όλο και περισσότερο θεωρείται ότι δεν μπορεί να σταματήσει τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά.

Αν και ο Αλέξης Τσίρπας δήλωσε πως η κυβέρνηση «πήρε αυτά που ήθελε» από την συμφωνία, η Citigroup υπογραμμίζει πως το deal είναι πολύ κάτω των προσδοκιών που είχε χτίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το QE και την έξοδο στις αγορές. Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αυξηθεί και πάλι καθώς πλησιάζει το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, προειδοποιεί η Αμερικανική τράπεζα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.